Owsianka w kawowej odsłonie

Dobroczynne właściwości tej potrawy znane są od dawna. Nie wszyscy jednak wiedzą, że dziś obchodzimy Światowy Dzień Owsianki. Ustanowiła go szkocka organizację charytatywną Mary’s Meals, działającą na rzecz głodujących dzieci. Z tej okazji w wielu krajach odbywają się różne imprezy m.in. mistrzostwa w przyrządzaniu z owsianki. Ten dzień to także dobra okazja, aby spróbować jej w innej odsłonie.

Owsianka jest nie tylko sycąca, ale i zdrowa. Zawiera witaminy E, B6, B1, kwas pantotenowy magnez, żelazo i dostarcza kwasów tłuszczowych. Jest też świetnym źródłem błonnika i zawiera sporo białka. 

Mamy dla Was przepis na kawową owsiankę latte autorstwa Karo Furnal z Karointhekitchen.com.

SKŁADNIKI na dwie porcje  – po 320 kcal każda 
80 g płatków owsianych błyskawicznych
450 ml mleka pełnotłustego 3,2% (mleko bez laktozy się nie spieni)
4 pełne łyżeczki cukru Muscovado (lepiej!) albo trzcinowego
¼ łyżeczki soli
2 shoty mocnego espresso waniliowego, po 50 ml każdy
opcjonalnie – bita śmietana, granola, i wiórki czekolady do dekoracji

Odważamy sobie potrzebną ilość płatków. Odmierzamy 450 ml mleka, odlewamy sobie 100 ml mleka do spieniacza lub do specjalnego metalowego kubka do spieniania mleka, odstawiamy na bok. Pozostałe mleko wlewamy do rondelka i podgrzewamy. Gdy już gorące – wsypujemy cukier i sól, mieszamy do rozpuszczenia. Wsypujemy płatki owsiane i gotujemy je przez 6-7 minut – powinny zagęścić płyn, zrobić się mięciutkie i kremowe.

W tym samym czasie spieniamy mleko – w spieniaczu elektrycznym albo na kuchence, w metalowym kubku który daje się podgrzać. Łatwo spienić tłuste mleko, używając końcówki z ubijaczką balonową do ręcznego blendera. Stawiamy kubek na gaz i podgrzewamy mleko, co jakiś czas sprawdzając (palcem) jego temperaturę.

Gdy mleko zaczyna być cieplejsze niż nasze przepisowe 36.6°C, wkładamy do kubka końcówkę blendera i zaczynamy spieniać mleko na niskiej mocy blendera. W dalszym ciągu podgrzewamy – mleko najlepiej się pieni kiedy osiągnie temperaturę 65-70°C. Wyższa temperatura ścina białko – mleko się nie spieni. W miarę wzrostu temperatury zwiększamy obroty mieszania.

Tłuste mleko pieni się dużo lepiej niż jakiekolwiek odchudzone mleko o niskiej zawartości tłuszczu, ale to nie tłuszcz jest głównym sprawcą dobrego pienienia, a białko zawarte w mleku. Możecie mleko do spienienia dodatkowo „podrasować” i podnieść jego piankową wartość dodając do niego… mleka w proszku! Na tą ilość wystarczy płaska łyżka stołowa.

Szykujemy espresso. Gotowe płatki owsiane nakładamy do dużych filiżanek lub kubków, rozkładamy pomiędzy nie naszykowaną pianę mleczną. Posypujemy migdałami i czekoladą, wlewamy gorące espresso i podajemy od razu.

ZOBACZ TAKŻE:

Złociste pyszności