Koniec mitu! Cholesterol z jaj już nie straszy

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Jaja. To dobra okazja, aby świętować jedząc je w takiej postaci w jakiej lubimy. Zwłaszcza, że są one nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Zdaniem ekspertów jaja to wręcz idealne pożywienie. Rzadko który pokarm dostarcza tylu wartościowych substancji w jednej porcji.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. Są one bombą witaminową, mineralną i zawierają wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i włączać jaja do codziennej diety. W ostatnich latach jajo jest zaliczane do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych – podkreślają eksperci z Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz.

Ponadto zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym. Jaja nie są wcale odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu. A zdaniem kardiologów mogą nawet pomagać pacjentom z chorobami układu krążenia w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów. 

Fińscy naukowcy odkryli, że jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Okazuje się, że cztery jajka tygodniowo potrafią zmniejszyć to ryzyko o ponad jedną trzecią.

Światowy Dzień Jaja to promocja spożywania jaj organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj.

ZOBACZ TAKŻE:

Wyjątkowi “jajcarze” w świecie zwierząt