Buraki do zadań specjalnych. Potrafią zdziałać naprawdę wiele

Dziś obchodzimy Dzień Buraka. Choć często zamiast z warzywami kojarzą się nam z gburowatymi i głupimi ludźmi, to warto o nich pamiętać i jeść je na zdrowie. Mają bowiem bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Poza tym są łatwo dostępne, niedrogie i niskokaloryczne.

Włączając buraki do naszej diety chronimy się przed przeziębieniami, bo zawierają sporą ilość witaminy C, która znakomicie wpływa na naszą odporność. Warto o tym pamiętać zwłaszcza obecnie w okresie przeziębień, bo te warzywa mogą wpłynąć na szybszy proces naszej rekonwalescencji.

Buraki zawierają też potas, który wspomaga pracę serca oraz kwas foliowy, które pomaga w leczeniu stanów depresyjnych i również jest wskazany w okresie jesienno-zimowym, kiedy samopoczucie wielu z nas z powodu braku słońca jest nieco gorsze. Kwas foliowy jest także polecany kobietom w ciąży, gdyż  jest bardzo ważny dla rozwoju układu nerwowego płodu. Te warzywa są też uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy, który zapobiega anemii.

Sok z buraków zawiera również dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie.

Dobra wiadomość dla osób na diecie jest taka, że buraki są niskokaloryczne. Sto gram tych warzyw to zaledwie ok. 40 kcal. Co istotne, ugotowane buraki nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.

ZOBACZ TAKŻE:

Kapuściane głowy, główki, główeczki