Zbyt późne kolacje i pomijanie śniadań skracają życie?

Według badaczy, jedzenie tuż przed zaśnięciem sprawia, że ludzie nie są głodni po przebudzeniu się. Tymczasem to śniadanie powinno być żelaznym punktem każdego poranka i dostarczać organizmowi do 35 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Pomijanie tego posiłku może prowadzić do stanów zapalnych czy zwiększenia szkodliwego stresu oksydacyjnego.

Zbyt późne kolacje i pomijanie śniadań 

Wspomniane wyżej złe nawyki żywieniowe dają się powiązać z gorszymi rokowaniami po przebytym zawale. Do takich wniosków prowadzą wyniki badań opublikowane na łamach „The European Journal of Preventive Cardiology”.

Brazylijscy naukowcy z uniwersytetu stanowego Sao Paulo przeanalizowali obyczaje żywieniowe 113 osób obojga płci (średnia wieku 60 lat), które doświadczyły ostrego zespołu wieńcowego z uniesieniem odcinka ST, czyli mówiąc bardziej potocznie – zawału mięśnia serca.

W ramach badań, ludzie Ci opowiadali badaczom o tym, kiedy jedzą poszczególnie posiłki. Ankiety przeprowadzono tuż po przyjęciu pacjentów do szpitala.

Okazało się, że aż 58 procent z nich nie jadało śniadań (pili tylko kawę lub wodę), a 51 procent spożywało kolacje mniej niż dwie godziny przed snem. Ponadto, aż 41 procent wszystkich badanych praktykowało obydwa te dwa groźne zwyczaje naraz. (Przy czym za „regularne” obyczaje naukowcy brali powtarzanie danej czynności trzy i więcej razy w tygodniu.)

Późniejsze analizy wykazały, że w przypadku osób, które jedzą tuż przed zaśnięciem i jednocześnie pomijają śniadania ryzyko śmierci, kolejnego zawału czy bólu w klatce piersiowej w ciągu trzydziestu dni od wyjścia ze szpitala jest 4-5 razy większe niż w przypadku osób żywiących się prawidłowo.

Jedzenie jest dla niej sztuką, bo zbliża ludzi

Według badaczy, jedzenie tuż przed zaśnięciem sprawia, że ludzie nie są głodni po przebudzeniu się. Tymczasem to śniadanie powinno być żelaznym punktem każdego poranka i dostarczać organizmowi do 35 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Pomijanie tego posiłku może prowadzić do stanów zapalnych czy zwiększenia szkodliwego stresu oksydacyjnego.

Źródło: Apio, zdrowie.pap.pl/www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/esoc-lda041519.php