Te niezwykłe owoce są antidotum na wiele chorób

W chińskiej medycynie ludowej ich właściwości były dobrze znane. Stosowano je w przypadku problemów z trawieniem, hemoroidów, reumatyzmu, a nawet nowotworów. Dzisiaj wiemy, że kuracje te mogły być skuteczne. Naukowcy udowodnili bowiem, że owoce kiwi są jednymi z najbardziej odżywczych owoców spośród wszystkich powszechnie spożywanych. Warto dołączyć je do codziennej diety, zwłaszcza jesienią, gdy wzrasta ryzyko przeziębień.

W strefie klimatu umiarkowanego popularność zdobywają minikiwi, które pod wieloma względami są bardziej atrakcyjne niż ich większy „kuzyn” uprawiany w „ciepłych krajach”.

Owoce minikiwi odznaczają się przyjemnym słodko-kwaśnym smakiem i ciekawym aromatem. W odróżnieniu od zwykłego kiwi są niewielkie i mają jadalną skórkę. Dzięki temu przygotowanie ich do spożycia jest bardzo łatwe – wystarczy po prostu umyć i jeść bez krojenia, jak np. winogrona. Dlatego są często traktowane jako ‘superprzekąska’. To jednak nie są jedyne ich zalety.

Kiwi znajduje się na szczycie rankingu najbardziej odżywczych spośród powszechnie spożywanych owoców. Znajduje się w nich ponad 20 związków bioaktywnych, w tym dużo witamin i minerałów. Z prowadzonych na całym świecie badań naukowych wynika, że minikiwi są w większość tych cennych składników jeszcze bogatsze niż kiwi.

Skórka jest najlepsza

Skórka owocu ma bardzo ważne zadanie – chroni dojrzewające wewnątrz nasiona przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, takich jak baterie, wirusy czy substancje chemiczne. Z tego powodu to właśnie w niej znajduje się najwięcej fenoli i kwasu askorbinowego (witaminy C). Ponieważ substancje te mają także istotny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu – oczyszczają go z chorobotwórczych wolnych rodników – powinniśmy jak najczęściej jeść owoce ze skórką. W przypadku tradycyjnego kiwi drażniące włoski i gruba skórka skutecznie odstraszają potencjalnych amatorów, tymczasem skórkę minikiwi można zjeść bez problemu i ze smakiem. 

Zespół naukowców z SGGW we współpracy z badaczami z Korei Południowej i Japonii przeprowadził także badania dotyczące wpływu spożycia owoców minikiwi na aortę i wątrobę u szczurów. Okazało się, że zwierzęta, które miały te owoce w swojej diecie, były znacznie odporniejsze na miażdżycę obu organów.

Więcej informacji znajdziecie o tych niezwykłych owocach stronie akademiadobregosmaku.sggw.pl/

Zabierz babcię na festiwal piwa

Fot. sggw.pl; źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl/Anna Ziółkowska