Polskie browary rzemieślnicze zaprezentują swoje najlepsze piwa

Przez sześć lat, odkąd organizowany jest Warszawski Festiwal Piwa, rynek piwa rzemieślniczego wybuchł wielością smaków i nieco okrzepł. Polscy piwowarzy nauczyli się warzyć piwa fenomenalne na skalę światową, poszli własną ścieżką. Organizatorzy – Paweł Leszczyński i Jacek Materski – również. Na festiwalu zdecydowali się prezentować tylko najmniejsze i najciekawsze z polskiej piwowarskiej sceny. Stawiają na artystów-rzemieślników i piwowarów od początku do końca obecnych w procesie tworzenia piwa.

 Nasz festiwal powstał z miłości do piwa rzemieślniczego i związanej z nim różnorodności. Może brzmi to banalnie, ale to prawda. Zapraszamy tylko małe, polskie browary, foodtrucki i ciekawych gości zza granicy, a piwowarzy osobiście polewają piwa. Tych często nie można kupić w butelce lub poza festiwalem. Impreza odbywa się dwa razy do roku – wiosną i jesienią. Skupiamy się na smaku i piwnej kulturze, co sprzyja niepowtarzanej atmosferze. Każdy może przeżyć festiwal na własny sposób, wybierając między flipperami, szkoleniami, degustacjami, piłkarzykami, wykładami i innymi atrakcjami, których jest równie wiele, jak kolorów rzemieślniczego piwa – podkreślają organizatorzy.

Jednak, jak dodają, Warszawski Festiwal Piwa to przede wszystkim historie. Od tych największych, o marzeniach, które zmieniają życie, przez mniejsze, o ciężkiej pracy, doświadczeniu i inspiracji. Historie piwowarów i każdego z setek piw, uwarzonych specjalnie na festiwal. A także niepowtarzalna historia pierwszego łyka rzemieślniczego piwa.

Przez trzy dni, w krytej strefie VIP Stadionu Legii Warszawa, polskie browary rzemieślnicze zaprezentują swoje najlepsze piwa. Przez 400 kranów przewinie się około 800 lanych trunków w różnych stylach, z czego około 100 to premiery. Wiele spośród nich jest na co dzień niedostępnych poza festiwalem.

Jednak festiwal to nie tylko piwo, ale też najlepsze polskie foodtrucki, degustacje, szkolenia, flippery, gry planszowe, piłkarzyki i – przede wszystkim – niesamowita atmosfera, najbliższa wieczorowi w dobrej knajpie, wśród przyjaciół. Na festiwalu znajdą coś dla siebie miłośnicy piwa, piwowarzy oraz ci, którzy dopiero rozpoczynają przygodę z piwem rzemieślniczym.

Warsztaty, wykłady, szkolenia, degustacje…

Podczas festiwalu najlepsi specjaliści z branży poprowadzą szkolenia i degustacje zarówno dla początkujących piwoszy („Poznaj smak piwa”), jak i bardziej zaawansowanych degustatorów („Najbardziej szalone piwa festiwalu” czy „Piwa leżakowane w beczkach”). Dla zagranicznych gości przygotowaliśmy też zajęcia w języku angielskim, na których przedstawimy najlepsze polskie browary. Odbędą się również szkolenia sensoryczne przeznaczone dla sędziów piwnych. Zainteresowanych tematem oceny piwa, proponujemy warsztat „Sztuka degustacji”, które poprowadzi jeden z najbardziej doświadczonych sędziów w Polsce.

W samym sercu festiwalu znajdzie się scena, gdzie odbędą się pokazy, wykłady i panele dyskusyjne. Będzie można się dowiedzieć jak prezentować piwo w sieci, na czym polega zawód piwowara i co w ogóle oznacza termin: piwo rzemieślnicze. Szczegóły znajdziecie na stronie warszawskifestiwalpiwa.pl W piątek (25 października) w godzinach 15-17 Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych zorganizuje pokaz warzenia piwa. 

Zwykła, prosta szklanka bez nadruku.

Na 11 Warszawskim Festiwalu Piwa będzie można ją kupić za 2,5 zł. Czemu to ważne?

Nie jesteśmy fanami jednorazowych, plastikowych kubków. Od zawsze promujemy spożywanie piwa rzemieślniczego tak, jak na to zasługuje – w szkle. Szklanki te sprzedawać będziemy bez zysku, w cenie zakupu. Dlaczego? Nie chcemy przyczyniać się od produkcji dużej ilości jednorazowych, plastikowych opakowań. Nie ma takiej potrzeby, nie służy to też naszemu środowisku. Można ją przepłukać niemal na każdym stanowisku oraz w dodatkowych, wolnostojących płuczkach. A po Festiwalu zabrać do domu, by służyła jako naczynie na napoje. A jeśli nie będzie potrzebna? Będzie można zostawić ją w naszym punkcie wymian, gdzie każdy będzie mógł postawić dowolne szkło, także przyniesione z domu, i każdy będzie mógł dowolne szkło zabrać – wyjaśniają organizatorzy.

Jedenasta edycja festiwalu odbędzie się w dniach 24-26 października 2019 r.na Stadionie Legii Warszawa w strefie VIP. Informację o biletach znajdziecie tu.

Zobaczcie zdjęcia z poprzedniej edycji, kliknijcie tutaj.

O festiwalu przeczytacie też w tekście poniżej:

Zabierz babcię na festiwal piwa

Fot. Jan Szurek/W moim obiektywie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *