Na Legii trwa święto miłośników piwa (fotoreportaż)

Dziś (26 października) ostatni dzień Warszawskiego Festiwalu Piwa. W strefie VIP Stadionu Legii Warszawa polskie browary rzemieślnicze prezentują swoje najlepsze piwa. Ten festiwal to świetna okazja, aby poznać małe, często rodzinne browary warzące piwo, które czasem trudno znaleźć w sklepach. 

To również niepowtarzalna okazja, aby zapoznać się z aktualnymi modami, które rządzą światem piwa oraz docenić poziom polskiego piwowarstwa. To także świetna przygoda dla osób, poszukujących nowych doświadczeń i odkrywania ciekawych smaków – a tych na Festiwalu nie brakuje.

– Na Festiwal zapraszamy tylko małe, polskie browary. To one kreują trendy w świecie piwa rzemieślniczego, promują etos piwowara i prezentują niedostępne na co dzień produkty. Przyjęliśmy zasadę, zgodnie z którą na miejscu zawsze musi być obecny piwowar, który osobiście polewa uwarzone przez siebie piwo. Dzięki temu naturalnie nawiązuje nić porozumienia z festiwalowymi gośćmi, stwarzając okazję do wzajemnego poznania i rozmów. Pomagają mu profesjonalni barmani, którzy potrafią nie tylko szybko i sprawnie obsłużyć klientów, ale też porozmawiać o różnorodnym świecie piw rzemieślniczych i zaproponować takie, które przypadnie im do gustu – podkreślają organizatorzy WFP Paweł Leszczyński i Jacek Materski.

Niezależnie od wieku ludzie przychodzą na Stadion Legii po prostu dobrze się bawić; dla wielu doskonałe piwo jest tylko tłem. Każdy może przeżyć festiwal na własny sposób. Można wybierać między flipperami, piłkarzykami i wykładami, różnorodnymi szkoleniami, degustacjami i innymi atrakcjami, których jest równie wiele, jak kolorów i smaków rzemieślniczego piwa. Podczas imprezy można też wziąć udział w warsztatach, spotkaniach, prelekcjach i dyskusjach (m.in. gotowanie z piwem, warzenie piwa na scenie, warsztaty sensoryczne). Organizatorzy stworzyli również Strefę Nowych Browarów, gdzie prezentują najnowsze browary, a podczas samego wydarzenia w całym mieście odbywają się kranoprzejęcia i imprezy dodatkowe.

Podczas festiwalu ogłoszono wyniki Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2019 im. Wojtka Trześniowskiego.
Zdobywcą tytułu Grand Prix 2019 za najlepsze piwo #wkpd2019 w kategorii Session India Pale Ale został Paweł Twardak z Krakowa. W nagrodę otrzymał 3000 złotych oraz uwarzy wspólnie piwo według domowej receptury z Browarem Pinta. Gratulujemy wszystkim laureatom, zwycięzcom kategorii i Pawłowi.

A co do powiedzenia o jubileuszowej edycji mają niektórzy piwowarzy, których browary są obecne na Warszawskim Festiwalu Piwa? Kliknijcie tutaj. Zapraszamy także do obejrzenia zdjęć z tej edycji festiwalu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *