Blok mocno czekoladowy (przepis)

W czarno-białych filmach słynny reżyser Albert Hitchcock bardzo często używał czekoladowego syropu jako substytutu krwi.  Słynny uwodziciel Casanova był jej wielkim fanem i uważał czekoladę za największy afrodyzjak. Wolał ją od szampana, nazywając ją niezwykłym eliksirem miłości. Jak się okazuje, czekolada zawiera składniki wykazujące właściwości prozdrowotne. 

Ziarno kakaowca zawiera naturalne przeciwutleniacze, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy i naczyniowy. Udowodniono, że regularne spożywanie proszku kakaowego zmniejsza ryzyko miażdżycy. Czekolada także zawiera składniki wykazujące właściwości prozdrowotne. Trzeba jednak wiedzieć, jakie produkty warto spożywać na co dzień, a które tylko od święta. Więcej na temat zdrowotnych właściwości czekolady znajdziecie tutaj.

Alicja Ponder  z Akademii Dobrego Smaku Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego podaje przepis na blok mocno czekoladowy.

Składniki:

200 g masła,
100 ml wody lub mleka lub napoju roślinnego (migdałowego, sojowego, kokosowego),
200 g cukru lub zamiennika (np. cukru kokosowego),
400 g mleka w proszku,
5-6 łyżek kakao bez cukru,
2-3 szklanki ulubionych dodatków (ekspandowane zboża, suszone owoce, orzechy, pokruszone ciastka lub wafle)

Przygotowanie:

Masło, wodę, cukier i kakao podgrzać do momentu rozpuszczenia się wszystkich składników i uzyskania jednolitej masy. Masę wystudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Porządnie ugnieść i wyrównać. Szczelnie zakryć folią i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

ZOBACZ TAKŻE:

Czekoladowe ciekawostki

Fot. główne ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *