Ciasto z buraków. Smaczne i i bardzo zdrowe (przepis)

Choć często zamiast z warzywami kojarzą się nam z gburowatymi i głupimi ludźmi, to warto o nich pamiętać i jeść je na zdrowie. Mają bowiem bardzo dobry wpływ na nasz organizm. Poza tym są łatwo dostępne, niedrogie i niskokaloryczne.

Włączając buraki do naszej diety chronimy się przed przeziębieniami, bo zawierają sporą ilość witaminy C, która znakomicie wpływa na naszą odporność. Warto o tym pamiętać zwłaszcza obecnie w okresie przeziębień, bo te warzywa mogą wpłynąć na szybszy proces naszej rekonwalescencji.

Buraki zawierają też potas, który wspomaga pracę serca oraz kwas foliowy, które pomaga w leczeniu stanów depresyjnych i również jest wskazany w okresie jesienno-zimowym, kiedy samopoczucie wielu z nas z powodu braku słońca jest nieco gorsze. Kwas foliowy jest także polecany kobietom w ciąży, gdyż jest bardzo ważny dla rozwoju układu nerwowego płodu. Te warzywa są też uznawane za wspaniały środek krwiotwórczy, który zapobiega anemii.

Sok z buraków zawiera również dużą ilość błonnika, który przyspiesza i ułatwia trawienie. Dobra wiadomość dla osób na diecie jest taka, że buraki są niskokaloryczne. Sto gram tych warzyw to zaledwie ok. 40 kcal. Co istotne, ugotowane buraki nie tracą swoich prozdrowotnych właściwości.

PRZEPIS NA CIASTO Z BURAKÓW autorstwa Alicji PONDER z akademiadobregosmaku.sggw.pl. Naukowo analizuje zawartości związków biologicznie czynnych w żywności pochodzącej z produkcji ekologicznej, a hobbystycznie – gotuje i piecze.

SKŁADNIKI
2 jaja
100 g ksylitolu lub erytrolu
100 ml oleju roślinnego
2 ugotowane buraki
150 g mąki (ryżowa, pszenna, owsiana)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kakao
szczypta soli

PRZYGOTOWANIE
Jaja ubić z ksylitolem.
Dodać wybrany olej roślinny i zmiksować.
Zetrzeć buraki i przełożyć je do miski.
Do miski z burakami przesiać mąkę.
Dodać masę jajeczną, proszek do pieczenia, szczyptę soli i kakao.
Wszystko dokładnie zblendować.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy ok. 20 cm.
Piec w ok. 180 stopniach przez ok. 45 min.
Po upieczeniu poczekać do ostygnięcia.
Zimne ciasto posypać kakao.

ZOBACZ TAKŻE:

Buraki do zadań specjalnych dziś świętują