Dlaczego warto gotować wraz z dziećmi

Prawidłowe odżywianie ma znaczenie już od najmłodszych lat, dlatego warto uświadamiać dzieci, że stosowanie zasad zbilansowanej diety tak naprawdę jest proste i wpływa na dobre samopoczucie. Jak to zrobić i na co szczególnie warto zwrócić uwagę w budowaniu świadomości żywieniowej wśród najmłodszych?

Dietetyk współpracujący z programem edukacyjnym Akademia Uwielbiam, wyjaśnia, że wspólne gotowanie, a także rodzinne celebrowanie posiłków nie tylko umacnia rodzinne więzi, ale także w praktyce pomaga realizować zalecenia ekspertów ds. żywienia.

Zbilansowana dieta w teorii

W codziennej diecie najważniejsze jest dbanie o różnorodność spożywanych posiłków oraz uwzględnienie właściwych proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami produktów. Dobrze skomponowany jadłospis wspomaga prawidłowy rozwój organizmu oraz dostarcza niezbędne witaminy i składniki mineralne, które wpływają na jego codzienne funkcjonowanie. Na początku warto skupić się na regularnym spożywaniu posiłków w równych odstępach czasu. W ten sposób zapewnimy sobie lepszy metabolizm oraz optymalnie wykorzystamy dostarczane składniki odżywcze.

– U dzieci i młodzieży bardzo dobrze sprawdza się system trzech głównych posiłków, z których szczególnie istotne jest śniadanie oraz dwóch przekąsek w ciągu dnia. Warto również wprowadzić jak najwięcej warzyw i owoców pod różnymi postaciami, które stanowią główne źródło składników mineralnych oraz witamin. Pamiętajmy, aby posiłki zawierały produkty zbożowe, takie jak makarony, mąki i płatki śniadaniowe, które dostarczają organizmowi energię oraz błonnik pokarmowy. Zadbajmy również o produkty bogate w białko, które są niezbędne do budowy tkanek i narządów, funkcjonowania hormonów oraz do prawidłowego wzrostu. W tym przypadku najlepiej sprawdzą się jajka, chude mięso, ryby, produkty mleczne oraz nasiona roślin strączkowych – wyjaśnia Karina Słota, dietetyk, ekspert współpracujący z programem edukacyjnym Akademia Uwielbiam.

Właściwe odżywianie w praktyce

Sama wiedza jednak nie wystarczy – trzeba przełożyć ją na praktykę.

– Przykładowo, na śniadanie możemy zjeść jajka zapiekane z pomidorami (np. w formie sosu), a na drugie śniadanie wybrać zbożowe płatki śniadaniowe z jogurtem naturalnym, owocami i orzechami. Na obiad możemy przygotować makaron z piersią z indyka i warzywami, a na kolację lekką sałatkę z sezonowych warzyw z dodatkiem sera lub nasion roślin strączkowych – podpowiada dietetyk.

Wszystkie te zasady możemy przekazać dzieciom w najprostszy sposób – zapraszając je do wspólnego gotowania.

Badania potwierdzają, że warto jeść wspólnie z rodziną

Budowanie i umacnianie rodzinnych relacji przy wspólnym gotowaniu wpływa także na samopoczucie i zdrowie psychiczne. Liczne badania potwierdzają, że im częściej spożywamy posiłki wspólnie z rodziną, tym lepsza jest jakość naszej diety, co może przekładać się na wartość wskaźnika BMI.[1] Wspólne gotowanie i jedzenie ma więc realny wpływ na kondycję fizyczną oraz psychiczną. Badania[2] przeprowadzone na ok. 26 tys. nastolatków udowodniły, że im częściej spożywali oni posiłki w gronie rodzinnym tym mniejszy poziom stresu odczuwali, rzadziej borykali się z problemami emocjonalnymi, a także chętniej pomagali innym i darzyli ich zaufaniem. Inne badanie[3] pokazało, że matki jedzące wspólnie posiłki ze swoimi dziećmi czuły się szczęśliwsze i miały niższy poziom stresu związany z pracą zawodową.

Dlaczego wspólne przygotowywanie posiłków jest ważne?

Najważniejsze jest pokazanie praktycznego zastosowania zasad zbilansowanej diety, które łatwo można wdrożyć w codziennym życiu. Dobrym i sprawdzonym sposobem kształtowania właściwych nawyków żywieniowych jest wspólne, rodzinne przygotowywanie posiłków. Poprzez rozdzielenie zadań, takich jak krojenie, obieranie czy łączenie ze sobą składników, skracamy nie tylko czas poświęcony na gotowanie, ale przede wszystkim umacniamy więzi rodzinne oraz angażujemy domowników w dbanie o ich codzienną dietę.

Warto rozwijać swoje umiejętności kulinarne poprzez poszukiwanie inspiracji na wartościowe posiłki, które będą stanowiły interesujące bodźce dla najmłodszych – w ten sposób dużo łatwiej kształtować ich właściwy stosunek do jedzenia. Do tego wszystkiego poszukajmy aktywności fizycznej, która sprawia nam prawdziwą przyjemność – wtedy dużo chętniej i częściej będziemy trenować. Ruch, szczególnie na świeżym powietrzu, jest równie ważny dla zdrowia, co prawidłowo skomponowana dieta. Tego rodzaju treści zawiera program Akademia Uwielbiam – podsumowuje dietetyk.
Akademia Uwielbiam to program edukacyjny skierowany do uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej. Jego celem jest kształtowanie prawidłowych postaw i nawyków żywieniowych, zachęcenie do aktywności fizycznej, zwrócenie uwagi na higienę przygotowywania posiłków, a także na problem marnowania żywności.

„ŻywiOnko” – nie tylko dla chorych dzieci

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29334693
[2] Elgar, FJ, Craig W, Trites SJ. Family dinners, communication, and mental health in Canadian adolescents. J Adolesc Health. 2013; 52: 433-438.
[3] Neumark-Sztainer D, Wall M, Story M, Fulkerson JA, et al. Are family meal patterns associated with disordered eating behaviors among adolescents? J Adolesc Health. 2004; 35: 350-359. Fot. ma charakter poglądowy.