Mikstura wzmacniająca odporność

– Wszystkie łąki i pastwiska, wszystkie góry i pagórki są aptekami – stwierdził Paracelsus, lekarz i przyrodnik, zwany ojcem medycyny nowożytnej.  Rośliny są bardzo dobrym źródłem związków bioaktywnych o właściwościach prozdrowotnych, dzięki czemu mogą chronić przed wieloma chorobami, dlatego powinny być polecane w profilaktyce zdrowotnej.

Mikstura wzmacniająca odporność 

  • Korzeń imbiru
  • Cytryna
  • Miód
  • Kurkuma
  • Pieprz

Przygotowanie: W szklance umieścić plastry imbiru i zalać je wrzątkiem. Po ostygnięciu dodać łyżeczkę miodu, dwie łyżeczki soku z cytryny, pół łyżeczki kurkumy i szczyptę pieprzu. Dokładnie wymieszać i wypić, gdy mikstura jest jeszcze ciepła.

Imbir jest bardzo cennym surowcem używanym w medycynie konwencjonalnej i ziołolecznictwie. Należy do środków silnie pobudzających i rozgrzewających, a także wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Imbir zawiera wiele substancji biologicznie czynnych determinujących jego właściwości prozdrowotne. Miarą jego wartości prozdrowotnych jest zawartość olejku eterycznego i gingerolu, które odpowiadają także za jego charakterystyczny smak.

Cytryna stanowi dobre źródło witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność organizmu. Cytryna zawiera również wiele substancji o działaniu biologicznie czynnym, takich jak rutyna, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne, a także limonen, który neutralizuje wolne rodniki.

Miód swoje właściwości zawdzięcza zawartym witaminom, mikroelementom, a także nadtlenkowi wodoru, dzięki któremu posiada działanie antyseptyczne. Należy jednak pamiętać, by rozpuszczać go w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Dodatkowo miód posiada właściwości nawilżające, a więc złagodzi objawy bólu gardła i kaszel.

Kurkuma zawiera w swoim składzie cenną kurkuminę, która jest jednym z najsilniejszych związków przeciwutleniających o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym. Aby zwiększyć przyswajalność kurkuminy przez organizm, najlepiej jest przyjmować ją razem z pieprzem.

Warto też sięgnąć po czosnek. To niepozorne warzywo ma w sobie wielką moc. Znany jest ludzkości od pięciu tysięcy lat i niezmiennie w wielu domach zajmuje ważne miejsce. Ceniony nie tylko jako popularna przyprawa nadająca daniom wyrazistego smaku, ale także jako bogate źródło wartości odżywczych i leczniczych. Mało które warzywo może się mierzyć z małym, niepozornym „ząbkiem”, który przez wieki sprawdził się jako naturalny antybiotyk, wspomagający w walce z wieloma chorobami. Więcej informacji znajdziecie tutaj.

ZOBACZ TAKŻE:

Ludzie dzwonią do RPO, a z tych zgłoszeń wyłania się nowy obraz Polski

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *