Od ziemniaka do bohatera, czyli dziś obchodzimy Światowy Dzień Frytek

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków w kuchni nie brakuje. W lokalnych kulinariach dobrze znane są placki ziemniaczane i gotowane ziemniaki. Swojska bulwa pojawia się w przepisach na kluski oraz pierogi. Brzmi mało przebojowo? Być może, ponieważ to frytki stały się ponadczasowym i międzynarodowym hitem. Spożywane są w najróżniejszych wariantach i pasują do wszystkiego. Nic dziwnego, że doczekały się swojego święta. 13 lipca obchodzimy Światowy Dzień Frytek.

Złocistym i chrupiącym frytkom nie można się oprzeć. Nie od dziś wiadomo, że gdy pojawiają się na stole, na jednej się nie skończy! Królują w modnych food truckach, a w eleganckich restauracjach podawane są wraz z owocami morza, chociażby mulami. Nie ma lepszego sposobu na spędzenie Światowego Dnia Frytek niż wejście do kuchni. Spójrzcie na to pyszne danie z perspektywy szefa kuchni Knorr, a przekonacie się, że ten niezrównany przysmak można przygotować na wiele mniej lub bardziej tradycyjnych sposobów. Przydadzą się nie tylko ziemniaki!

Wszystko zaczęło się w Belgii…

Mowa oczywiście o ziemniaczanej karierze. Rozpoczęła się w XVIII wieku, kiedy pokrojone w podłużne paski i smażone warzywo miało zastępować zimą niewielkie rybki, będące przysmakiem w południowej Belgii. Aż trudno uwierzyć, że słynna na cały świat przekąska miała tak skromne początki. Współcześnie frytki belgijskie są wyznacznikiem ziemniaczanej jakości, a po porcję złocistego specjału ustawiają się długie kolejki. Frytki w bardzo prosty sposób można dopasować do swoich upodobań kulinarnych i kuchennego wyposażenia. Przygotowuje się je zarówno we frytkownicach, jak i na patelniach oraz w piekarnikach. Są nieodłącznym dodatkiem do amerykańskich burgerów oraz podstawą brytyjskiego dania fish&chips – ryby z frytkami. Zastanawiacie się, jak w prosty sposób je urozmaicić? Wszystko zależy od przypraw. Doskonale pasuje do nich czosnek, w tym granulowany. Nie szczędźcie ziół. Majeranek, tymianek i oregano fantastycznie podkreślają smak smażonych i pieczonych ziemniaków. Suszony koperek nadaje im niezrównanego aromatu. Nie miejcie oporów przed posypaniem ich słodką papryką. Może odrobina suszonych pomidorów? Nic nie stoi na przeszkodzie, by uczynić z nich specjał w stylu śródziemnomorskim.

21 możliwych korzyści picia soku z selera

Nie tylko z ziemniaków

Niech Światowy Dzień Frytek stanie się pretekstem do skosztowania tego słynnego dania w mniej oczywistej formie. Niespodzianki na talerzach są zawsze mile widziane. Jako jedno z pierwszych skojarzeń w myślach pojawiają się zapewne frytki z batatów. Te nieco bardziej egzotyczne bulwy są coraz łatwiej dostępne, więc szkoda byłoby nie wykorzystać ich potencjału. Słodkawy smak dobrze jest przełamać bardziej wyrazistymi przyprawami. Polecamy szczególnie czosnek, świeżo mielony czarny pieprz i sproszkowaną czerwoną paprykę. Warzywne frytki warto potraktować jako sposób nie tylko na wprowadzenie większej ilości kolorów na stoły. Mogą okazać się znakomitym patentem na wzbogacenie menu w warzywa. Okaże się to pomocne zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za jedzeniem ich na surowo. Od frytek z marchewki wprost nie można się oderwać. Za ich niebanalny smak będą odpowiadać imbir, cynamon oraz odrobina miodu. Warto wypróbować frytki z selera, które pierwszorzędnie prezentują się z wyrazistą czarnuszką. Buraki to produkt, po który należy sięgać nie tylko podczas gotowania wigilijnego barszczu. Wyśmienicie smakują pieczone, stając się apetyczną alternatywą dla frytek z ziemniaków. Dynia, kabaczek, bakłażan oraz cukinia to kolejne warzywne propozycje na oryginalne frytki. No to do dzieła! ;-)

Przeterminowane produkty, za małe porcje i tańsze zamienniki – uważajcie jedząc podczas urlopu

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło infowire.pl/knorr.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *