Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic – to odpowiedź na czas pandemii – dwa wydarzenia, które połączą ze sobą miłośników piwa w całym kraju – w soboty 8 sierpnia i 5 września spotkają się on-line i w najlepszych lokalach rzemieślniczych, aby degustować doskonałe piwa i porozmawiać o polskich i amerykańskich browarach rzemieślniczych.
Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic to szereg wydarzeń w lokalnych pubach i restauracjach które połączy wspólne spotkanie on-line. Każdy może spróbować piw przygotowanych na festiwal – zamawiając odpowiedni zestaw lub odwiedzając lokale, które uczestniczą w festiwalowych wydarzeniach. W każdym festiwalowym zestawie znajdą się wyjątkowe piwa amerykańskie oraz mocno chmielone piwa z jednych z najlepszych browarów w Polsce, a do tego próbki chmieli, które nadają nowofalowym stylom niesamowity smak.
– Planujemy ciekawe rozmowy z fanami piwa, blogerami, znanymi osobami ze sceny gastronomicznej, znanymi postaciami, także z zagranicy. Do tego degustacje i pokazy na żywo. W ramach każdego z wydarzeń zorganizujemy ośmiogodzinne spotkanie on-line (od 14 do 22) – podkreślają organizatorzy imprezy.
Edycja 8 sierpnia (sobota) 2020 r. Gość specjalny: Stan Hieronymus, autor książek: „Brew Like A Monk”, „Brewing Local”, „Brewing with Wheat” i „For The Love of Hops”. Polskie browary: Artezan, Birbant, Funky Fluid i PINTA. Lista lokali, gdzie będzie można spróbować festiwalowych piw pojawi się wkrótce na stronie festiwalu..
Edycja 5 września (sobota) 2020 r. Gość specjalny: John Palmer, autor książek: „Brewing Classic Styles”, „Water” i „How To Brew” (polskie tłumaczenie książki w przygotowaniu!). Polskie browary: Nepomucen, Maltgarden, Maryensztadt i Trzech Kumpli. Więcej szczegółów wkrótce.
Program festiwalu 8 sierpnia
- 14 start festiwalu
- 14.10 uwarzyliśmy dla was piwo, zobacz jak!
- 15 nie daj się nabrać i kupuj piwa jak ekspert
- 16 piwna turystyka – gdzie na dobre piwo w polsce i za granicą?
- 16:45 razem degustujemy piwa festiwalowe – część 1
- 17 gość specjalny wfp – Stan Hieronymus
- 17:45 razem degustujemy piwa festiwalowe – część 2
- 18 chmielowa bomba – jak robi się ekstremalnie chmielone piwa?
- 18:45 razem degustujemy piwa festiwalowe – część 3
- 19 piwo w kuchni i w koktajlu
- 19:45 razem degustujemy festiwalowe piwa – część 4
- 20 whisky, wino czy… piwo? – rozmowa z ekspertami
- 20:45 razem degustujemy piwa festiwalowe – część 5
- 21 piwa deserowe – duma czy uprzedzenie? – dyskusja
- 21:50 zakończenie festiwalu
Fot. główne ma charakter poglądowy. Szczegóły znajdziecie na stronie warszawskifestiwalpiwa.pl. Organizatorami są: Warszawski Festiwal Piwa, Ambasada USA, Departament Rolnictwa USA, Stowarzyszenie Wolny Kraft.
ZOBACZ TAKŻE: