Warszawski Festiwal Piwa od lat łączy fanów piwa. Jego organizatorzy tęsknią za pozytywną energią, którą uczestnicy zawsze dostarczają na tej imprezie. Dlatego postanowili zobaczyć się ze wszystkimi miłośnikami piwa on-line, zanim spotkanie na żywo będzie całkowicie bezpieczne.
Dlaczego Bez Granic?
Ta edycja Festiwalu może dotrzeć do każdego miejsca w Polsce, a co więcej – do każdego miejsca na świecie. Organizatorzy połączą się przez Internet z gośćmi oddalonymi o setki kilometrów, a nawet – za oceanem!
– Zaplanowaliśmy ciekawe rozmowy z fanami piwa, blogerami, znanymi osobami ze sceny gastronomicznej, znanymi postaciami, także z zagranicy. Do tego degustacje i pokazy na żywo. W ramach każdego z wydarzeń (8.08 i 5.09) zorganizujemy ośmiogodzinne spotkanie on-line (od 14 do 22) – podkreślają organizatorzy imprezy.
Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic to także szereg wydarzeń w lokalnych pubach i restauracjach które połączy wspólne spotkanie on-line. Każdy może spróbować piw przygotowanych na festiwal – zamawiając odpowiedni zestaw lub odwiedzając lokale, które uczestniczą w festiwalowych wydarzeniach. W każdym festiwalowym zestawie znajdują się wyjątkowe piwa amerykańskie oraz mocno chmielone piwa z jednych z najlepszych browarów w Polsce, a do tego próbki chmieli, które nadają nowofalowym stylom niesamowity smak. Dziś (5.08) macie ostatnią szansę, aby zamówić zestaw. Szczegóły znajdziecie na stronie smakpiwa.pl.
Program festiwalu (8 sierpnia)
g. 14 – Start festiwalu
g. 14:10 – Cztery browary, czterech piwowarów – organizatorzy połączą się z browarami: Artezan, Birbant, Funky Fluid, PINTA. Zapytają jakie piwa przygotowali z myślą o uczestnikach i jakie mają sposoby na super-aromatyczne chmielenie piwa.
g. 15 – Nie daj się nabrać i kupuj piwa jak ekspert. Dawno, dawno temu mieliśmy do wyboru 3-4 style piwa pod różnymi markami. Dziś nawet najwięksi fani piwa mają problem z określeniem liczby browarów w Polsce. Jak w tym szaleństwie nie stracić głowy? Jak wybierać dobre piwo – opowiedzą doświadczeni eksperci, blogerzy i właściciele sklepu z alkoholem rzemieślniczym.
g. 15:35 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 1. Pierwsza degustacja specjalnych, festiwalowych piw – wspólnie z piwnymi turystami: Tomaszem Gebelem (Piwne Podróże), Michałem “Docentem” Marandą (Polskie Minibrowary.pl) i Kubą Niemcem (The Beervault).
g. 16 – Piwna turystyka – gdzie na dobre piwo w Polsce i zagranicą? Dwóch wytrawnych turystów z zacięciem do gawędziarstwa – Kuba Niemiec (The Beervault) i Tomasz Gebel (Piwne Podróże) – poprowadzi Was w najdalsze zakątki Polski i świata. Wszędzie tam, gdzie warzy się piwo. Będą wycieczkowe porady!
g. 16:45 – Gość specjalny WFP – Stan Hieronymus – część 1. Stan Hieronymus, legenda amerykańskiej publicystyki piwnej, autor kilku doskonałych książek o piwie będzie gościem Warszawskiego Festiwalu Piwa – Bez Granic. Luźną rozmowę o piwie poprowadzi Michał Stemplowski – Chmielobrody.
g. 17:15 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 2. Druga degustacja specjalnych, festiwalowych piw – wspólnie z sędzią piwa Michałem Sułkowskim z blogu Kilka Słów o Piwie i dziennikarzem Piotrkiem Halickim z onet.pl.
g. 17:30 – Gość specjalny WFP – Stan Hieronymus – część 2. Druga część rozmowy ze Stanem Hieronymusem, legenda amerykańskiej publicystyki piwnej i autorem kilku doskonałych książek o piwie. Stana wypytuje Michał Stemplowski – Chmielobrody.
g. 18 – Chmielowa bomba – jak robi się ekstremalnie chmielone piwa? Styl IPA i APA dla wielu jest synonimem piwnej rewolucji. Sekrety warzenia ekstremalnie aromatycznych piw zdradzą doświadczeni piwowarzy: Darek Piecuch (Browar Piwne Podziemie) i Janek Gadomski (Browar Monsters).
g. 18:35 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 3. Trzecia degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw. Tym razem degustować z Wami będą sędziowie i piwowarzy: Janek Gadomski i Adam Czogalla.
g. 19 – Piwo w kuchni i w koktajlu. Dwie nietuzinkowe postacie. Dwóch fanów kuchni i dwa podejścia do gotowania z piwem. Jarek Jarecki (Jarecki Gotuje) i Michał Kopik (Piwny Garaż, Mermaid Brewing). Ale dlaczego tylko gotowania? Będzie też o miksologii, czyli zastosowaniu piwa w koktajlach i foodpairingu, czyli doborze piwa do potraw.
g. 19:45 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 4. Czwarta degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw – wspólnie z Kasią Maciąg (Stowarzyszenie Wolny Kraft), Bartkiem Nowakiem (Małe Piwko blog) i Pawłem Leszczyńskim (Warszawski Festiwal Piwa, Stowarzyszenie Wolny Kraft)
g. 20 – Whisky, wino czy… piwo? – rozmowa z ekspertami. Trzy światy, które czasem więcej łączy, niż dzieli. A jednak rzadko kiedy spotykają się razem. Na Warszawskim Festiwalu Piwa Bez Granic postanowiliśmy zatrzeć te granice. Z ekspertami od whisky, wina i piwa porozmawiamy o różnicach, wpływie i podobieństwach tych trzech fascynujących alkoholi. Rozmawiać będą: Radek Janowski, Aleksander Tiepłow (Z Innej Beczki) i Maciej Nowicki (Ferment, Winicjatywa)
g. 20:35 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 5. Piąta, ostatnia degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw – tym razem piwa deserowe zdegustują sędziowie i eksperci: Artur Napiórkowski (Multitap Crawl, Thirst.pl) i Michał Kopik (Piwny Garaż, Mermaid Brewing)
g. 21 – Piwa deserowe – duma czy uprzedzenie? – dyskusja. Piwa deserowe, zwane z angielska pastry. Dla jednych – doskonała rzecz, nowatorski styl, który łączy wszystko co najlepsze w piwie. Dla innych – produkt piwopodobny i zdrada kraftowych ideałów. Organizatorzy zaprosili gorących zwolenników oraz przeciwników piw deserowych Grzegorza Durtana (browar Deer Bear), Artura Karpińskiego (browar Golem) i Michała Kopika (Piwny Garaż, Mermaid Brewing). Teraz zastanawia ich tylko jedno: czy podczas dyskusji będą strzelały pioruny?!
g. 22 – Zakończenie Festiwalu. Wszystko, co dobre, kiedyś się kończy. Nawet Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic. Organizatorzy oficjalnie będą życzyć Wam: dobranoc
Jak wziąć udział w Festiwalu i degustacji?
- z domu – łącząc się online ze smartfona, komputera czy przez telewizor
- z multitapu – odwiedzając lokale, w których jest możliwość degustacji festiwalowych piw i/lub transmisji.
- kupując zestaw degustacyjny – z dostawą do domu.
Szczegóły znajdziecie na stronie warszawskifestiwalpiwa.pl. Organizatorami są: Warszawski Festiwal Piwa, Ambasada USA, Departament Rolnictwa USA, Stowarzyszenie Wolny Kraft.