Ten piwny festiwal nie będzie miał żadnych granic

Warszawski Festiwal Piwa od lat łączy fanów piwa. Jego organizatorzy tęsknią za pozytywną energią, którą uczestnicy zawsze dostarczają na tej imprezie. Dlatego postanowili zobaczyć się ze wszystkimi miłośnikami piwa on-line, zanim spotkanie na żywo będzie całkowicie bezpieczne.

Dlaczego Bez Granic?

Ta edycja Festiwalu może dotrzeć do każdego miejsca w Polsce, a co więcej – do każdego miejsca na świecie. Organizatorzy połączą się przez Internet z gośćmi oddalonymi o setki kilometrów, a nawet – za oceanem! 

– Zaplanowaliśmy ciekawe rozmowy z fanami piwa, blogerami, znanymi osobami ze sceny gastronomicznej, znanymi postaciami, także z zagranicy. Do tego degustacje i pokazy na żywo. W ramach każdego z wydarzeń (8.08 i 5.09) zorganizujemy ośmiogodzinne spotkanie on-line (od 14 do 22) – podkreślają organizatorzy imprezy.

Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic to także szereg wydarzeń w lokalnych pubach i restauracjach które połączy wspólne spotkanie on-line. Każdy może spróbować piw przygotowanych na festiwal – zamawiając odpowiedni zestaw lub odwiedzając lokale, które uczestniczą w festiwalowych wydarzeniach. W każdym festiwalowym zestawie znajdują się wyjątkowe piwa amerykańskie oraz mocno chmielone piwa z jednych z najlepszych browarów w Polsce, a do tego próbki chmieli, które nadają nowofalowym stylom niesamowity smak.  Dziś (5.08) macie ostatnią szansę, aby zamówić zestaw. Szczegóły znajdziecie na stronie smakpiwa.pl.

Program festiwalu (8 sierpnia)

g. 14 – Start festiwalu

g. 14:10 – Cztery browary, czterech piwowarów – organizatorzy połączą się z browarami: Artezan, Birbant, Funky Fluid, PINTA. Zapytają jakie piwa przygotowali z myślą o uczestnikach i jakie mają sposoby na super-aromatyczne chmielenie piwa.

g. 15 – Nie daj się nabrać i kupuj piwa jak ekspert. Dawno, dawno temu mieliśmy do wyboru 3-4 style piwa pod różnymi markami. Dziś nawet najwięksi fani piwa mają problem z określeniem liczby browarów w Polsce. Jak w tym szaleństwie nie stracić głowy? Jak wybierać dobre piwo – opowiedzą doświadczeni eksperci, blogerzy i właściciele sklepu z alkoholem rzemieślniczym.

g.  15:35 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 1. Pierwsza degustacja specjalnych, festiwalowych piw – wspólnie z piwnymi turystami: Tomaszem Gebelem (Piwne Podróże), Michałem “Docentem” Marandą (Polskie Minibrowary.pl) i Kubą Niemcem (The Beervault).

g. 16 – Piwna turystyka – gdzie na dobre piwo w Polsce i zagranicą? Dwóch wytrawnych turystów z zacięciem do gawędziarstwa – Kuba Niemiec (The Beervault) i Tomasz Gebel (Piwne Podróże) – poprowadzi Was w najdalsze zakątki Polski i świata. Wszędzie tam, gdzie warzy się piwo. Będą wycieczkowe porady!

g. 16:45 – Gość specjalny WFP – Stan Hieronymus – część 1. Stan Hieronymus, legenda amerykańskiej publicystyki piwnej, autor kilku doskonałych książek o piwie będzie gościem Warszawskiego Festiwalu Piwa – Bez Granic. Luźną rozmowę o piwie poprowadzi Michał Stemplowski – Chmielobrody.

g. 17:15 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 2. Druga degustacja specjalnych, festiwalowych piw – wspólnie z sędzią piwa Michałem Sułkowskim z blogu Kilka Słów o Piwie i dziennikarzem Piotrkiem Halickim z onet.pl.

g. 17:30 – Gość specjalny WFP – Stan Hieronymus – część 2. Druga część rozmowy ze Stanem Hieronymusem, legenda amerykańskiej publicystyki piwnej i autorem kilku doskonałych książek o piwie. Stana wypytuje Michał Stemplowski – Chmielobrody.

g.  18 – Chmielowa bomba – jak robi się ekstremalnie chmielone piwa? Styl IPA i APA dla wielu jest synonimem piwnej rewolucji. Sekrety warzenia ekstremalnie aromatycznych piw zdradzą doświadczeni piwowarzy: Darek Piecuch (Browar Piwne Podziemie) i Janek Gadomski (Browar Monsters).

g.  18:35 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 3. Trzecia degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw. Tym razem degustować z Wami będą sędziowie i piwowarzy: Janek Gadomski i Adam Czogalla.

g. 19 – Piwo w kuchni i w koktajlu. Dwie nietuzinkowe postacie. Dwóch fanów kuchni i dwa podejścia do gotowania z piwem. Jarek Jarecki (Jarecki Gotuje) i Michał Kopik (Piwny Garaż, Mermaid Brewing). Ale dlaczego tylko gotowania? Będzie też o miksologii, czyli zastosowaniu piwa w koktajlach i foodpairingu, czyli doborze piwa do potraw.

g. 19:45 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 4. Czwarta degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw – wspólnie z Kasią Maciąg (Stowarzyszenie Wolny Kraft), Bartkiem Nowakiem (Małe Piwko blog) i Pawłem Leszczyńskim (Warszawski Festiwal Piwa, Stowarzyszenie Wolny Kraft)

g. 20 –  Whisky, wino czy… piwo? – rozmowa z ekspertami. Trzy światy, które czasem więcej łączy, niż dzieli. A jednak rzadko kiedy spotykają się razem. Na Warszawskim Festiwalu Piwa Bez Granic postanowiliśmy zatrzeć te granice. Z ekspertami od whisky, wina i piwa porozmawiamy o różnicach, wpływie i podobieństwach tych trzech fascynujących alkoholi. Rozmawiać będą: Radek Janowski, Aleksander Tiepłow (Z Innej Beczki) i Maciej Nowicki (Ferment, Winicjatywa)

g.  20:35 – Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 5. Piąta, ostatnia degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw – tym razem piwa deserowe zdegustują sędziowie i eksperci: Artur Napiórkowski (Multitap Crawl, Thirst.pl) i Michał Kopik (Piwny Garaż, Mermaid Brewing)

g. 21 – Piwa deserowe – duma czy uprzedzenie? – dyskusja. Piwa deserowe, zwane z angielska pastry. Dla jednych – doskonała rzecz, nowatorski styl, który łączy wszystko co najlepsze w piwie. Dla innych – produkt piwopodobny i zdrada kraftowych ideałów. Organizatorzy zaprosili gorących zwolenników oraz przeciwników piw deserowych Grzegorza Durtana (browar Deer Bear), Artura Karpińskiego (browar Golem) i Michała Kopika (Piwny Garaż, Mermaid Brewing). Teraz zastanawia ich tylko jedno: czy podczas dyskusji będą strzelały pioruny?!

g. 22 –  Zakończenie Festiwalu. Wszystko, co dobre, kiedyś się kończy. Nawet Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic. Organizatorzy oficjalnie będą życzyć Wam: dobranoc

Jak wziąć udział w Festiwalu i degustacji?

  • z domu – łącząc się online ze smartfona, komputera czy przez telewizor
  • z multitapu – odwiedzając lokale, w których jest możliwość degustacji festiwalowych piw i/lub transmisji.
  • kupując zestaw degustacyjny – z dostawą do domu.

Szczegóły znajdziecie na stronie warszawskifestiwalpiwa.pl. Organizatorami są: Warszawski Festiwal Piwa, Ambasada USA, Departament Rolnictwa USA, Stowarzyszenie Wolny Kraft.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *