Zielone serniczki z herbatą matcha – deser idealny na upalne dni

W czasie letnich upałów nie mamy ochoty na włączanie piekarnika. To okres, w którym idealnie sprawdzają się lody oraz słodkości podawane na zimno. Jednym z niezawodnych przepisów na orzeźwiający deser jest sernik. I chociaż przepisy babci są najlepsze, od czasu do czasu warto nieco urozmaicić sposób jego przygotowania. Wypróbujcie nasz przepis na zielone mini serniczki podane z owocami sezonowymi!

Pierwsze wzmianki o przepisach na sernik pojawiały się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Możemy więc przyjąć, że deser doskonalono przez ponad 2 tysiące lat! Na świecie istnieje wiele odmian ciasta i sposobów jego przyrządzania. Najbardziej znane są serniki: „wiedeński” – klasyczny, bez kruchego spodu, za to z dużą ilością bakalii, a także „nowojorski” – lekki i delikatny, bazujący na kremowej konsystencji sera. Jednak naszym zdaniem do perfekcji doprowadziły go nasze mamy i babcie. Żaden deser nie smakuje tak, jak ten przygotowany ze starej rodzinnej książki kucharskiej. Czasami jednak warto pokusić się o eksperymenty i zaskoczyć bliskich innowacyjną wersją ulubionych słodkości.

Idealnym deserem na ciepłe letnie dni będą przyrządzane na zimno mini serniczki, przygotowane z dodatkiem herbaty matcha i truskawek (lub innych owoców, które mamy pod ręką). Serwowane w papilotkach na muffinki sprawdzą się idealnie jako orzeźwiająca słodycz do popołudniowej kawy, a także jako pyszna przekąska dla całej rodziny. Zobaczcie przepis!

Zielone serniczki z herbatą matcha i truskawkami

Składniki:

– 250 g ciasteczek kakaowych np. herbatników

– 150 g masła

– 100 g cukru pudru Cukier Królewski

– 1 kg sera w wiaderku

– 2 łyżeczki herbaty matcha rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody

– 35 g żelatyny rozpuszczonej w 50 ml gorącej wody

– około 200 g truskawek do dekoracji

Przygotowanie:

1 krok

Masło rozpuścić. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem. Wyłożyć masą dno papilotek, docisnąć. Wstawić do lodówki na około 15 minut.

2 krok

Ser wymieszać z cukrem pudrem, następnie dodać do niego herbatę matcha oraz rozpuszczoną żelatynę, całość wymieszać. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

3 krok

Gdy masa zacznie lekko tężeć nałożyć ją do papilotek (najlepiej umieścić je w formie do pieczenia muffinek, aby się nie odkształciły). Na wierzchu ułożyć truskawki.

4 krok

Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (około godziny).

ZOBACZ TAKŻE:

Co warto pić w czasie upałów (przepis)

Fot. główna ma charakter poglądowy. Źródło lifestyle.newseria.pl/biuro prasowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *