Mleko – fakty i mity. Zdziwicie się!

Mleko znamy od wieków, jest podstawowym produktem w diecie wielu Polaków. Można powiedzieć, że to napój do zadań specjalnych. Ma wysoką wartość odżywczą – jest źródłem cennych składników takich jak białko, tłuszcz czy witaminy. Znajdziemy w nim również składniki mineralne, szczególnie wapń, niezbędny do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Mleko ma także szerokie zastosowanie w kuchni, a jego smak przywołuje najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Dziś rozprawiamy się z najpopularniejszymi faktami i mitami na jego temat!

Mleko oraz wyroby produkowane na jego bazie często oparte są na wielowiekowej tradycji i znane człowiekowi od tysięcy lat. Polacy chętnie wybierają je zarówno w postaci napoju, jak również jego przetworów takich jak sery, serki, twarogi, jogurty, śmietany czy masło. Nie bez powodu gości na polskich stołach od pokoleń, jest bowiem bogate w witaminy i minerały, a wachlarz potraw, do jakich możemy je wykorzystać nie ma końca!

Wyjaśniamy mleczne fakty i mity

„Mleko UHT jest uboższe w składniki odżywcze i smak, w porównaniu z tym prosto od krowy”

Proces UHT (z ang. Ultra High Temperature) to sterylizacja, która niszczy wszystkie drobnoustroje odpowiedzialne za psucie się żywności. Nie wpływa jednak znacząco na jakość mleka, pozostaje ono tak samo odżywcze i smaczne. Proces UHT polega na ogrzaniu surowego mleka do bardzo wysokiej temperatury, która waha się w granicach 135°C-150°C. Następnie jest ono błyskawicznie schładzane do temperatury około 20°C. Tak przygotowane mleko zostaje rozlane do specjalnych kartonów i w ten sposób otrzymujemy produkt z kilkumiesięcznym terminem przydatności do spożycia, który do momentu otwarcia może być przechowywany w temperaturze pokojowej.

 „Mleko o niższej zawartości tłuszczu ma także mniej wapnia”

Oczywiście, nie jest to prawdą. Mleko odtłuszczone ma mniej… tłuszczu. Bez względu na to, czy wybieramy mleko 2% czy 0,5%, możemy cieszyć się porównywalną zawartością składników odżywczych, w tym również wapnia.

„Osoby z nietolerancją laktozy powinny wykluczyć produkty mleczne ze swojego menu”

Jak się okazuje, niekoniecznie. Dla osób borykających się z tym problemem, Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol przygotowała specjalne wersje tradycyjnych produktów w liniach „bez laktozy”, w których cukier mleczny został rozłożony do cukrów prostych. Osoby z tego typu nietolerancją mogą bezpiecznie wzbogacić swoje menu o twaróg Mazurski Smak, serek wiejski i jogurty Łaciate oraz różne gatunki sera żółtego Mlekpol. Wybór zależy więc tylko od planowanego menu.

„Mleko jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia”

Jest to oczywiście prawda, ogromnie istotna w kontekście dzieci i młodych osób. Nasz organizm magazynuje znaczną większość tego pierwiastka do około 20 roku życia. Dorośli jednak nie powinni rezygnować z mleka i jego przetworów, bowiem dieta uboga w wapń powoduje szybki jego ubytek z organizmu, co może skutkować komplikacjami zdrowotnymi. Zarówno dzieci jak i dorośli potrzebują tego składnika między innymi do utrzymania zdrowych kości i zębów. Wapń pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, enzymów trawiennych oraz przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi.

„Kefir i maślanka wspomagają układ trawienny”

Nie sposób się z tym nie zgodzić, w dodatku badania potwierdzają ten fakt. Kefir, maślanka czy jogurt naturalny działają prozdrowotnie. Te produkty zawierają bowiem żywe kultury bakterii, które są zbawienne dla naszego układu trawiennego. Szczególnie poleca się je osobom, które przechodzą antybiotykoterapię w celu odbudowy flory bakteryjnej jelit poprzez dostarczenie odpowiedniej mikroflory. Poprawia ona także trawienie laktozy poprzez częściowe jej przefermentowanie, co ma ogromne znaczenie dla ludzi nie tolerujących tego cukru.

„Mleko i jego przetwory to sprzymierzeńcy odchudzania”

Jest to oczywiście prawda. Mleko i jego przetwory posiadają szereg właściwości odżywczych jednocześnie przy ich niewielkiej kaloryczności. Twarogi, jogurty, kefiry, oraz inne produkty mleczne polecane są nie tylko do bezpośredniego spożycia, ale również jako baza do przygotowania wielu smacznych i różnorodnych potraw.

ZOBACZ TAKŻE:

21 możliwych korzyści picia soku z selera

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło mat. prasowe