Ten owoc jest wart poznania

Miechunka pomidorowa (Physalis ixocarpa) to gatunek rośliny jednorocznej. Należy do tej samej rodziny botanicznej co pomidor, papryka i oberżyna, czyli psiankowatych. Nazywana jest także rodzynkiem brazylijskim, wiśnią peruwiańską, jagodą inkaską lub wenezuelskim topo-tono.

Wszystkie nazwy tej rośliny jednoznacznie wskazują na jej pochodzenie – gorący klimat Ameryki Południowej. Gatunek Physalis ixocarpa wywodzi się z centralnej części Meksyku, ale bardzo popularny jest również w Salwadorze i Gwatemali. W Polsce miechunka wciąż jest warzywem mało znanym, a szkoda. Zasługuje na uwagę ze względu na ciekawy wygląd, ale też łatwość uprawy i właściwości odżywcze.

Miechunkę uprawia się przede wszystkim jako roślinę dekoracyjną – a to ze względu na charakterystyczne ognisto-pomarańczowe lampiony, którymi jest otoczona. Wewnątrz misternej, podobnej do pergaminu otoczki kryje się kulisty owoc o aromacie będącym mieszanką smaków pomidora i ananasa. Owoce mają kolory od żółtego po fioletowy, a ich powierzchnia pokryta jest woskiem. Są soczyste, dosyć duże i ważą średnio 50-57 g. Dojrzałe opadają na ziemię.

Największe zbiory owoców miechunki rozpoczynają się od połowy sierpnia i trwają do października. Niestety, roślina jest bardzo mało odporna na niskie temperatury – z tego względu sadzona w polskim klimacie jest rośliną jednoroczną. Nie ma dużych wymagań glebowych, dobrze wzrasta nie tylko w podłożach żyznych, lecz także piaszczystych i ubogich w składniki pokarmowe.

Owoce miechunki pomidorowej uznawane są za bardzo wartościowe warzywo. Zawierają kwercetynę, która jest dla miechunki tym, czym dla pomidora likopen. To żółty barwnik i antyutleniacz z grupy flawonoidów. Działa przeciwzakrzepowo, przeciwutleniająco oraz przeciwzapalnie. Ma również silne właściwości przeciwhistaminowe, dlatego jest szczególnie polecana alergikom. Warzywo jest także dobrym źródłem witaminy C, poza tym zawiera dużo kwasów organicznych i pektyn.

Miechunka jest stosowana do dekoracji ogrodów, ale jej owoce znajdują zastosowanie także w kuchni. Nadają się do spożywania na surowo, jako dodatek do deserów i sałatek. Miechunka pomidorowa stanowi jeden z głównych składników sosu do tortilli peperonaty (przepis tutaj). Z kolei w naszym kraju wykorzystuje się ją do przyrządzania przetworów: marynat, kiszonek, konfitur, dżemów i przecierów.

Najzdrowsze produkty spożywcze świata

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *