Szybka pomoc w odzyskaniu energii i dobrego samopoczucia

Migdały pochodzą z Bliskiego Wschodu, natomiast orzechy nerkowca przywędrowały do nas z Ameryki Południowej. Charakteryzują się bogactwem składników mineralnych i właściwościami zdrowotnymi. Sprawdź, dlaczego warto je regularnie jeść.

Orzechy nerkowca i migdały obfitują w tłuszcze nienasycone, które wpływają m.in. na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu. Są one również świetnymi źródłami dobrze przyswajalnego białka. Sprawdzają się też w diecie wegańskiej. Co jeszcze kryją w sobie te niezwykłe orzechy?

Na stres migdał

Migdały zawierają magnez, witaminę B3 oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wspomagają pracę układu nerwowego, a co za tym idzie poprawiają koncentrację oraz pamięć. Pomagają też w stanach gorszego samopoczucia, a także dodają energii podczas wytężonej pracy umysłowej. Polecane są osobom, które narażone są na ciągły stres.

Na włosy, skórę, paznokcie – nerkowiec!

Selen oraz cynk, który można znaleźć w orzechach nerkowca wpływają na kondycję włosów i paznokci. Cynk odpowiedzialny jest też za regulowanie pracy gruczołów łojowych. Ponadto, zapobiega występowaniu trądziku – zarówno u dorosłych jak i nastolatków. Nerkowce są również bogate w przeciwutleniacze, które hamują negatywne działanie wolnych rodników.

Na zdrowie – migdał i nerkowiec!

Oba rodzaje tych orzechów mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B oraz potas, które wspomagają układ sercowo-naczyniowy. Duet ten jest także odpowiedni dla diabetyków. Badania wykazały, że jedzenie porcji migdałów lub nerkowców wpływa na obniżenie[1] poziomu cukru we krwi[2]. Włączenie do diety orzechów nerkowca oraz migdałów przekłada się też na zdrowy układ kostny.

Ogromnymi atutami obu orzechów jest możliwość wykorzystania ich w kuchni. Doskonale spisują jako dodatek do śniadań, a także jako samodzielna przekąska. Kulinarni degustatorzy wykorzystują je w przygotowaniu słodkich, domowych wypieków oraz dań wytrawnych.. Możliwe jest również przyrządzenie z nich mleka roślinnego, które będzie doskonałym uzupełnieniem diety wegańskiej.

ZOBACZ TAKŻE:

Co kryją w sobie orzechy włoskie? Zdziwicie się!

[1] http://www.almonds.com/consumers/media-center/latest-news/study-suggests-almonds-may-help-maintain-insulin-sensitivity. [2] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201000045. Fot. ma charakter poglądowy; źródło mat.prasowe firmy Bakal

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *