Aronia – „czarny koń” w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia

Choroby układu krążenia: miażdżyca tętnic i nadciśnienie tętnicze to najczęstsze przyczyny przedwczesnych zgonów. Przeciwdziałanie im jest prostsze niż się wydaje. Panaceum znajdziemy w sadach i ogrodach, a nie w aptece. „Czarnym koniem” w zapobieganiu i leczeniu miażdżycy oraz nadciśnienia tętniczego jest… aronia. Jej małe, czarne owoce kryją w sobie niezliczone ilości związków aktywnych, witamin i składników mineralnych, a do tego zawierają niewiele cukru, którego tak się obawiamy.

Aronia jest powszechnie znana z wysokiego potencjału antyoksydacyjnego. Odpowiadają za niego polifenole i witaminy A, C i E. Niewiele osób jednak wie, że aronia jest rekordzistką wśród owoców pod względem zawartość polifenoli (szczególnie flawonoidów i antocyjanów, którym zawdzięcza ciemny, prawie czarny kolor). Ma ich 4 razy więcej niż czarna porzeczka. Inne cenne i unikatowe związki z grupy polifenoli, w które bogata jest aronia to procyjanidyny i taniny, odpowiadające m.in za jej cierpki smak. Ponadto są w niej obecne: potas, który najczęściej kojarzymy z pomidorami oraz wapń, magnez i żelazo, a skórki aronii mają dużo błonnika.

Ciekawostką jest, że nawet wytłoki (odpady, które powstają wskutek przetworzenia aronii) są cennym źródłem antyoksydantów i błonnika, dlatego wzbogaca się nimi suplementy, ale również pieczywo, które staje się w ten sposób żywnością funkcjonalną (charakteryzującą się pozytywnym wpływem na zdrowie człowieka).

Super zdrowe owoce

Powyższe składniki odgrywają ważną rolę w profilaktyce i leczeniu chorób układu krążenia:

  • Po pierwsze polifenole i witaminy z aronii świetnie sobie radzą ze stresem oksydacyjnym (brakiem równowagi wolnych rodników i przeciwutleniaczy w organizmie), który w normalnych warunkach odpowiada za procesy starzenia się, a w stanach przewlekłych – uszkadza śródbłonek naczyń i przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego.
  • Po drugie polifenole wpływają korzystnie na profil lipidowy zmniejszając stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Po trzecie antocyjany uszczelniają naczynia krwionośne i przy tym zapewniają naczyniom włosowatym lepszą elastyczność.
  • Po czwarte ekstrakt antocyjanów aroniowych przeciwdziała zlepianiu się płytek krwi oraz zmniejsza ciśnienie krwi.

Jesienne owoce i ich niezwykłe właściwości

Dlatego na przełomie sierpnia i września powinniśmy się udać na targ po świeżą aronię, bo taka ma najwyższą wartość odżywczą. A co w pozostałe miesiące? Poza sezonem można korzystać z soków lub ich koncentratów, owoców liofilizowanych lub suszonych oraz niskosłodzonych konfitur. Ważne, aby aronia stale gościła na naszym stole i w naszej diecie. Pamiętajmy, że już jedna łyżka przetworów aroniowych realizuje dobowe zapotrzebowanie organizmu na polifenole i regularnie po nie sięgajmy.

Monika Stromkie-Złomaniec, dietetyk kliniczny, prowadzi poradnię dietetyczną Z kaloriami na pieńku. Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *