Tego z pewnością nie wiecie o polskiej wódce!

Polska wódka cieszy się uznaniem koneserów w Polsce i na świecie. Kochał ją Pablo Picasso, przed wojną serwowana była w mikadkach, a zgodnie z przysłowiem pito ją z katolikiem. To mit, że powinna być podawana lodowata. Te i inne ciekawostki o tym trunku znajdziecie poniżej. Pamiętajcie tylko, aby delektując się tym lub innym alkoholem zachować umiar, coby następnego dnia nie usłyszeć tupotu białych mew. ;-)

1. Polska wódka może być produkowana z 5 rodzajów zbóż lub ziemniaków.

Zgodnie z aktualną definicją polskiej wódki z 2013 roku polska wódka może być produkowana z żyta, jęczmienia, owsa, pszenicy, pszenżyta lub ziemniaków. Co więcej, wszystkie surowce mają polskie pochodzenie.

2. Polska wódka znajduje się na liście chronionych oznaczeń geograficznych.

Polska wódka została dodana do grupy unikalnych produktów wymienionych jako chronione oznaczenia geograficzne. Wskazanie to może być stosowane dla produktów, których nazwa zawiera określony obszar geograficzny, który określa ich pochodzenie. Jest to również konieczne dla wszystkich etapów, które są kluczowe dla uzyskania jakości produktu w tej lokalizacji geograficznej. W tym przypadku w Polsce. Potwierdza to, że polska wódka jest bardzo ważną częścią polskiego dziedzictwa narodowego.

3. Plotka głosi, że 10 000 000 litrów wódki zostało rozlanych na warszawską ulicę w 1915 roku.

Ta niezwykła i niezwykła sytuacja miała miejsce na ulicy Ząbkowskiej. Sprawcami byli żołnierze rosyjscy, którzy po opuszczeniu Warszawy w 1915 roku trzymali rozkaz zniszczenia całego alkoholu przechowywanego na ulicy Ząbkowskiej. I tak przez ulicę spływało 10 000 000 litrów alkoholu.

4. Pablo Picasso kochał polską wódkę.

Potwierdza to słynny cytat artysty: „Trzy najbardziej zdumiewające rzeczy w minionym półwieczu to The Blues, Cubism and Polish Vodka”. 

5. Polska wódka była nieodzownym towarzyszem popularnej warszawskiej potrawy.

Więc co to było? W przeszłości ludzie w Warszawie często obżerali się kłusakami w galaretce podawanymi z dwoma strzałami polskiej wódki. Danie nazywane było „lornetką z galaretką” i było wtedy bardzo typową przystawką!

6. Do zbudowania wieży o wysokości Pałacu Kultury i Nauki potrzeba 846 butelek polskiej wódki.

Pałac Kultury i Nauki w Warszawie ma 237 metrów wysokości. Aby zbudować wieżę o tej samej wysokości, trzeba znaleźć około 846 półlitrowych butelek polskiej wódki. To brzmi jak wyzwanie…;-)

7. Polska wódka powinna być podawana w temperaturze od 6 ° C do 8 ° C.

To wtedy możesz najlepiej doświadczyć jego smaku i aromatu. Co ważniejsze, lodowata wódka traci swoje charakterystyczne właściwości. Warto trzymać się tej sprawdzonej temperatury podczas serwowania polskiej wódki.

8. Minimalna moc alkoholu w wódce wynosi 37,5 procent.

Ani jednego procenta mniej! Zgodnie z definicją UE napój spirytusowy o objętościowej zawartości alkoholu mniejszej niż 37,5 procent nie może być uważany za wódkę. Tradycyjnie wódki w Polsce charakteryzują się mocą alkoholu 40 procent.

9. Przed wojną polska wódka była podawana w mikadkach.

Czym jest mikadka? To po prostu nazwa małej szklanki, w której znajduje się około 50 ml wódki. Co ciekawe, było kiedyś powiedzenie „pić mikadkę wódki z katolikiem”, co oznaczało wypicie małej szklanki wódki z łowcą śledzi!

10. W Warszawie znajduje się Muzeum Polskiej Wódki.

Mieści się ono w  zabytkowym budynku destylacji i rektyfikacji na terenie Centrum Praskiego Koneser. To nie był przypadkowy wybór, jest to dawna siedziba fabryki wódki „Koneser” w Warszawie, kompleks budynków w stylu neogotyckim o powierzchni 50 000 metrów kwadratowych między ulicami Ząbkowską, Nieporęcką, Białostocką i Markowską. To tutaj powstały te flagowe marki polskich wódek: Luksusowa i Wyborowa. Źródło MuzeumPolskiejWodki.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *