To jedno z tych warzyw, do których trzeba dorosnąć

Dla wielu osób brukselka pozostaje spożywczym koszmarem z czasów dzieciństwa, lecz całkiem niesłusznie. To kapitalny sposób na wzbogacenie swojego zimowego menu, grunt, by wiedzieć, jak ją umiejętnie przyrządzić.

Okrągłe brukselki, przypominające kapustę w wersji mini, smakują wybornie, lecz tym, co może do nich zniechęcać, jest charakterystyczny zapach. Jak się go pozbyć? Brukselkę należy gotować krótko i bez pokrywki. Do wody można dodać odrobinę mleka, by wyeliminować ryzyko pojawienia się gorzkiego posmaku. Prawda, że instrukcja obsługi brukselki nie jest skomplikowana?

Można więc z dużą pewnością siebie zabierać się za gotowanie. Warzywo doskonale nadaje się do różnego rodzaju zup jarzynowych i w takim wydaniu jest najczęściej jadana. Pora na urozmaicenie! Bardzo dobrze smakuje polana roztopionym masłem. Warto wykorzystać również kombinację masła i zarumienionej bułki tartej, z którą zwykle serwuje się kalafiory czy fasolkę szparagową.

Brukselkę można dusić w sosie śmietanowym, koniecznie z dodatkiem czosnku i majeranku. Jej smak fantastycznie podkreślają pikantne dodatki, w tym chili.

ZOBACZ TAKŻE:

Warzywa mało znane i zapomniane. Znasz je?

Fot. ma charakter poglądowy, źródło infowire.pl/Knorr.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *