Naukowiec odtworzył bogactwo smaku średniowiecznego krakowskiego białego piwa

Archeolog i historyk dr hab. Sławomir Dryja z Katedry Historii Nowożytnej Wydziału Historii i Dziedzictwa Kulturowego UPJPII w Krakowie na podstawie osadu ze ścian w piwnicach Pałacu Lubomirskich przy ul. św. Jana wyodrębnił drożdże i odtworzył recepturę białego piwa, jakie produkowano w średniowiecznym Krakowie. 

Jak podaje w komunikacie Uniwersytet Papieski, “Piwo Krakowskie Białe” – taką nazwę ma nosić piwo, którego opatentowanie przez Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie, jest na etapie finalizacji. Produkowane będzie według receptury odkrytej przez dra hab. Sławomira Dryję.

Efektem połączenia wiedzy historyka i piwowara jest program wskrzeszenia tradycyjnego krakowskiego piwa białego. Tradycja jego warzenia sięga XIII wieku, z początkiem wieku XIX całkowicie zanikło. Dzięki zaangażowaniu wielu osób, w tym pracowników naukowych Uniwersytetu Rolniczego, już niedługo poznamy jego smak. 

– Znamy produkcję technologii słodu, możemy założyć, że współczesne jasne słody pszeniczne nie odbiegają znacznie charakterystyką od używanych w tamtym okresie. Mamy oryginalne drożdże i znamy mniej więcej sposób postępowania technologicznego, czyli w jaki sposób zacierano, wygotowywano, w jakich proporcjach należy dodać chmiel i jak z nim postępować – mówi dr Dryja.

A jak będzie smakować?

– Nasze piwo bardziej o dziwo przypominać będzie klasyczny leżak pilzner, będzie miało piękną białą pianę, to też jest cechą charakterystyczną. Te piwa pszeniczne się fantastycznie pienią i ta piana jest trwała. Mam nadzieję, że taką uda nam się uzyskać. I charakterystyczny kolor, któremu zawdzięcza swoją nazwę, nie jest całkowicie białe, ale bardzo jasne i przejrzyste – wyjaśnia dr Dryja.

Została już nawiązana współpraca z powstającym lokalnym browarem rzemieślniczym. Pierwsze warki pojawią się najprawdopodobniej w kwietniu. Więcej informacji znajdziecie na stronie upjp2.edu.pl.

ZOBACZ TAKŻE:

Panta Rhei. Zdobądź piwa z małych browarów i jednocześnie wspomóż polski kraft

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło Uniwersytet Papieski.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *