Owoce malin są bogatym źródłem flawonoidów, kwasów fenolowych i witaminy C o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych w diecie człowieka.
Związki te neutralizują wolne rodniki, przez co zapobiegają występowaniu wielu poważnych schorzeń w tym m.in. miażdżycy, nowotworom czy chorobom neurodegeneracyjnym (Parkinson, Alzheimer). Właściwości odżywcze mają nie tylko owoce, ale także liście malin. Badania dowodzą, że zawartość związków biologicznie czynnych w owocach i liściach kształtuje się na podobnym poziomie. Liście również zawierają duże ilości związków polifenolowych i mogą służyć jako źródło naturalnych przeciwutleniaczy do zastosowań medycznych i farmakologicznych.
Bogate są w kwasy fenolowe należące do grupy polifenoli, takie jak: kwas chlorogenowy, galusowy, ferulowy, kawowy, elagowy i salicylowy. Szczególnie ważne są te dwa ostatnie związki, które wspomagają organizm w walce z chorobami sercowo-naczyniowymi, stanami zapalnymi, przeziębieniami, a nawet nowotworami.
Nie wszyscy wiedzą, że popularna aspiryna jest syntetyczną pochodną występującego w roślinach kwasu salicylowego, a więc zamiast po apteczną wersję, można sięgnąć po tę naturalną z naparu z liści malin.
ZOBACZ TAKŻE:
Fot. ma charakter poglądowy. Źródło akademiadobregosmaku.sggw.pl