Cukier to cichy zabójca…

Gdyby na sklepowych półkach zamiast cukierków leżały narkotyki – bylibyśmy oburzeni… A tymczasem cukier ma podobne właściwości uzależniające, wyrządza ogromne szkody w naszych organizmach, doprowadzając do chorób, a nawet śmierci. 

– Mocne porównania są tutaj jak najbardziej na miejscu – mówi Mariusz Budrowski, twórca projektu „Odmładzanie na Surowo” który od wielu lat całkowicie wyeliminował cukier ze swojej diety. – Na szczęście coraz więcej osób głośno mówi o tym, że cukier to cichy zabójca i słowa te są absolutnie adekwatne do sytuacji. Reagują też rządy, nakładając podatki cukrowe na napoje i przetworzoną żywność. Poszukuje się sposobów uświadomienia ludziom zagrożenia…

Cukrowe pułapki

Pierwsza pułapka – CUKIER WYWOŁUJE POZYTYWNE SKOJARZENIA Z DZIECIŃSTWEM. Z małym cukiereczkiem jako nagrodą za dobre zachowanie, z kolorowym lizakiem podarowanym na urodziny. Same niewinne wrażenia, słodycz życia kojarząca się z przyjemnością. A ja pytam dlaczego nie pozwalamy naszym dzieciom na wciąganie kokainy, a dajemy czekoladę? Dlaczego unikamy palenia papierosów przy naszych pociechach, a karmimy je ciastami, lodami i innymi smakołykami? – zastanawia się Budrowski. Czy nie pamiętamy słynnego eksperymentu na szczurach, który udowodnił, jak silnie uzależniającym środkiem jest właśnie cukier? Wspomniane doświadczenie polegało na tym, że szczury miały przez kilka tygodni dostęp do dwóch dozowników – ze słodzoną wodą i kokainą. Ogromna większość (85%) zwierząt wybierała cukier. Po odstawieniu szczury miały objawy, takie same jak narkoman na detoxie – były rozdrażnione, zdekoncentrowane, miały drgawki.

My ludzie mamy ciągły dostęp do dozowników z cukrem. CUKIER JEST WYJĄTKOWO ŁATWO DOSTĘPNY, WRĘCZ WSZECHOBECNY, a do tego bardzo tani – to pułapka, którą zastawiają na nas producenci żywności. O tym, że bardzo trudno jest znaleźć produkty pozbawione cukru dowiadujemy się, gdy zaczynamy czytać etykiety. Można wręcz zaryzykować tezę, że im więcej cukru ma dany produkt, tym chętniej po niego sięgamy, a to z kolei powoduje, że z dnia na dzień stajemy się coraz bardziej uzależnieni… I nikt tego nie zakazuje…

– Na szczęście o tym, że cukier szkodzi mówi się coraz częściej, choć wciąż Polacy zjadają średnio 70 kg cukru – mówi Mariusz Budrowski. To jest szokujące, tym bardziej, że nasz organizm potrzebuje O kg cukru… Tymczasem przez niewłaściwe odżywianie większość z nas jest w stanie przedcukrzycowym, a sama cukrzyca dotyczy dziś 3 mln Polaków! Z kolei szacuje się, że około 10 mln cierpi na insulinooporność, która jest w tej chwili plagą ludzkości – pandemią naszych czasów…

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo”. Jest autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, a także pomysłodawcą programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie. Fot. główne ma charakter poglądowy. Źródło newseria.pl/biuro-prasowe. Treść jest udostępniona wyłącznie w ogólnych celach informacyjnych i nie stanowi porady medycznej, nie ma na celu zastąpienia indywidualnej porady medycznej i nie stanowi rekomendacji jakiegokolwiek określonego sposobu leczenia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *