Ta niepozorna roślina ma wielką moc i pomaga na różne dolegliwości

Podczas lutowych spacerów w lesie można zauważyć zimozielony krzew z czarnymi kuleczkami. To jałowiec i jego szyszkojagody. Należy je zbierać po pierwszych przymrozkach. Wprawdzie jałowiec jest bardzo odporny na mrozy, jednak nie radzi sobie z zalegającym śniegiem, bo ma giętkie i łamiące się gałązki.

W czasach epidemii cholery w Polsce okadzano mieszkania jałowcem. Dlaczego? W pomieszczeniach pięknie pachniało, a powietrze pozostawało zdrowe. By ochronić domostwa przed wszelkim złem okadzano je dymem z palonych gałązek, wieszano też gałązki jałowca nad drzwiami albo wkładano je za „świętym” obrazkiem. Ponoć w czasach średniowiecznych epidemii żuto owoce jałowca, co miało swoje uzasadnienie, gdyż olejki obecne w szyszkojagodach mają znaczenie bakteriobójcze – wyjaśnia Joanna Oleszyńska- Niżniowska z Nadleśnictwa Przedborów.

Jak dodaje, zatrucia u ludzi zdarzają się rzadko, w wyniku przedawkowania szyszkojagód lub preparatów z jałowca. Wszelkie objawy dotyczą przede wszystkim nerek i dróg moczowych. W przypadku zwierząt toksycznie działa na kozy i konie, jednak do zatruć dochodzi bardzo rzadko. Szyszkojagody jałowca są stosowane w ziołolecznictwie w wielu regionach świata, natomiast w Polsce pito odwar przy zatrzymaniu moczu i puchlinach. Stosowano go także przy problemach z trawieniem, czy przy kolkach. Jest też stosowany, jako składnik maści przy bólach reumatycznych.

– Prozdrowotne właściwości jałowca wynikają m.in z zawartości fitoncydów, które działają bakteriobójczo, również jako środek przeciwtrądzikowy. Stosowany w kosmetyce jako remedium na cellulit i rozstępy, a także składnik szamponów przeciwłupieżowych. Owoce jałowca są cenione w kuchni. Pobudzają apetyt, mają korzenny, żywiczny i balsamiczny aromat. Zaleca się używania ich do potraw ciężkostrawnych i tłustych. Stosuje się do mięs – przede wszystkim do dziczyzny i dzikiego ptactwa. W dymie z drewna jałowca wędzi się ryby i wędliny – wyjaśnia  Joanna Oleszyńska- Niżniowska.

Upieczone nasiona używane bywają jako substytut kawy. Z jałowca robi się gin i jego odpowiedniki – np. jałowcówkę w Polsce, borowiczkę na Słowacji, jenever w Holandii.  Więcej informacji znajdziecie na lasy.gov.pl

ZOBACZ TAKŻE:

Sprawdź czy zebra jest biała w czarne pasy czy odwrotnie

Fot. główna ma charakter poglądowy. Źródło lasy.gov.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *