Szybki obiad – poznaj patent na kluski leniwe

Nie masz pomysłu na szybki obiad? Czasem najprostsze przepisy są najlepszym rozwiązaniem. W kuchni warto sięgać do zapomnianej polskiej kulinarnej klasyki. Czasem wystarczą trzy składniki, takie jak jajka, mąka i twaróg, by w krótkim czasie wyczarować pożywny posiłek dla całej rodziny.

Leniwe, bo o nich mowa, najlepiej smakują na słodko: ze śmietaną, cynamonem, cukrem lub sezonowymi owocami. Poznaj patent na szybki i smaczny obiad, który przed laty wykorzystywały nasze mamy i babcie.

Ale czemu leniwe?

Serowe, słodkie i do tego leniwe. Dlaczego? Nazwa nie jest przypadkowa – leniwe, bo ich wykonanie nie wymaga od nas wielkiego zaangażowania – robi się je z 3 składników, jak pierogi, ale dużo szybciej, bez długiego wałkowania, wykrawania, a przede wszystkim nadziewania i lepienia. Choć ze względu na skład nazywane są także pierogami, to bardziej pasuje do nich określenie: kluski. Wystarczy, że produkty wrzucimy do jednej miski, krótko wyrobimy, pokroimy nożem i wrzucimy do wrzątku. Leniwe były popularne w Polsce już wiele lat temu, bo to danie tanie, sycące, szybkie i proste w wykonaniu. Pyszne słodkie kluski z twarogiem będzie w stanie zrobić każdy.

Słodkie leniwe

Ten obiad pokochają wszyscy! Dzieci, bo kluski można posypać cukrem i dorośli, bo zaspokoi głód i będzie odskocznią od tradycyjnego zestawu: ziemniaki, surówka i kotlet. To idealne danie, gdy szybko potrzebujemy pomysłu na obiad, a w kuchni mamy tylko podstawowe składniki. Wystarczy mąka, jajko i twaróg. Nie wierzysz? Sprawdź! Przepis autorstwa SM Mlekpol.

Składniki:
· 500 g tłustego twarogu 
· 1 duże jajko
· szczypta soli
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1/2 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
· roztopione masło extra 
· ok. 350 g gęstej śmietany 18%
· cukier wanilinowy
· cukier biały + opcjonalnie brązowy
· 200 g mrożonych mieszanych owoców
· 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
· cynamon

Przygotowanie: Twaróg wkładamy do miski razem z jajkiem oraz szczyptą soli i dokładnie rozgniatamy (najlepiej praską do ziemniaków). Na stolnicę wysypujemy 2 łyżki mąki, wykładamy ser z jajkiem, na wierzch przesiewamy mąkę ziemniaczaną i resztę mąki pszennej. Zagniatamy szybko składniki, łącząc je w kulę, w razie potrzeby podsypujemy stolnicę niewielką ilością mąki.

Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy wałek, w razie potrzeby podsypując mąką, następnie rozpłaszczamy go szerokim nożem i kroimy ukośnie na kawałki (podobnie jak kopytka). Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i wkładamy kluski.

Gotujemy przez około minutę od wypłynięcia na powierzchnię. Śmietanę mieszamy z 2 łyżeczkami cukru wanilinowego oraz białym cukrem. Owoce wkładamy do rondelka lub garnka i podgrzewamy aż się rozmrożą, w międzyczasie kilka razy mieszamy. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są bardzo kwaśne można je posłodzić.

Ugotowane kluski wykładamy na talerze, skrapiamy roztopionym masłem, posypujemy brązowym lub białym cukrem i cynamonem. Jeśli lubimy możemy je polać śmietaną i sosem owocowym.

Leniwe możemy też w prosty sposób przygotować w wersji bez laktozy.  Więcej przepisów na polskie dania z tradycją znajdziecie na najlepszewkuchni.pl.

ZOBACZ TAKŻE:

Jak jedzenie warzyw i owoców wpływa na nasz nastrój? Zdziwicie się!

Fot., źródło mat. prasowe SM Mlekpol, producenta m.in. twarogu Mazurski Smak, śmietany czy masła Łaciate. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *