Kilka prostych zasad, aby zniwelować objawy kaca

Ból głowy, światłowstręt, ogromne pragnienie – to najczęstsze skutki nadmiernego spożycia alkoholu. Aby uchronić się przed nieprzyjemnymi objawami syndromu dnia następnego, należy przed zabawą odpowiednio nawodnić i wzbogacić organizm o witaminy i minerały.

– Do spożycia alkoholu powinniśmy się przygotować, spożywając przed huczną imperezą bogaty w tłuszcze posiłek. Może to być na przykład rosół albo sałatka z dodatkiem oliwy z oliwek. Ponieważ tłuszcze i alkohol są wchłaniane podobnymi drogami, w takiej sytuacji alkohol będzie się wolniej wchłaniał i organizm będzie miał więcej czasu na jego metabolizowanie, a my nie będziemy odczuwali jego negatywnego wpływu – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Jacek Bilczyński, trener personalny i dietetyk.

Woda z solą

W trakcie spożywania alkoholu z organizmu wypłukiwane są cenne minerały, m.in. potas i magnez. Uchronić przed skutkami zatrucia alkoholowego można się poprzez dostarczenie organizmowi odpowiednich witamin i minerałów, na przykład w formie napojów. Należy pamiętać także o regularnym nawadnianiu. Warto sięgnąć po soki owocowe i warzywne, bogate w witaminy i minerały. Wyjątkiem jest sok grejpfrutowy, który potęguje działanie alkoholu. Wskazane jest ponadto wypicie półtora litra wody. Można ją odrobinę posolić, aby wzbogacić napój o minerały.

– Jeżeli mimo to następnego dnia pojawiają się objawy kaca, złagodzić może je posiłek bogaty w dużą porcję aminokwasów, na przykład jajecznica albo nabiał, które sprawiają, że organizm świetnie metabolizuje produkty przemiany alkoholowej, a my lepiej się czujemy. Jeżeli odczuwamy mdłości, świetnie sprawdzi się na przykład imbir. Bardzo dobrą metodą jest zastosowanie leku na chorobę lokomocyjną, ponieważ działa w bardzo podobny sposób, zwalczając mdłości – mówi Jacek Bilczyński.

W walce z kacem nie wolno zapomnieć o regularnym nawadnianiu organizmu – trzeba pić dużo wody lub napojów izotonicznych. W żadnym wypadku nie należy jednak na kacu sięgać po alkohol, ponieważ mieszanie trunków potęguje działanie alkoholu, co sprawia, że objawy zatrucia alkoholowego się nasilają. Fot. główna ma charakter poglądowy.

ZOBACZ TAKŻE:

Polacy na kacu przychodzą do pracy

Fot. główna ma charakter poglądowy. Źródło newseria.pl. Przypominamy, że alkohol przeznaczony jest dla osób pełnoletnich i najlepiej w rozsądnych ilościach.