Wine pairing – sprawdź jak dobierać wina do potraw

Wino idealnie pasuje do wielu potraw, o ile dobrze się je dobierze. Wine pairing to sztuka, która poprzez łączenie smaków kulinarnych z winem, wydobywa różnorodne aromaty. Zanim jednak przejdziemy do omówienia, jakie wino pasuje do danej potrawy, przyjrzyjmy się historii wina.

Wino było znane na świecie już przed naszą erą. Na pierwsze jego ślady natrafiono w Gruzji, a także na terenie państwa, które obecnie znane jest jako Iran. Również Egipt oraz Grecja dobrze znali smak wina. Sam wine pairing rozsławiono w Stanach Zjednoczonych dopiero w latach 80. Dotychczas wino podawane jest jako dodatek do różnorodnych dań czy deserów, a dzięki odpowiedniemu doborowi, jego smak potrafi być niezwykle aromatyczny.

Jak dobrać wino do potrawy?

Wyróżnia się kilka rodzajów win: białe, czerwone, różowe, słodkie, półsłodkie, a także wytrawne. Każde z nich dobrze będzie komponować się z innymi smakami. Jak więc je połączyć?

Wino białe – jest orzeźwiające, dlatego często podawane jest przed posiłkiem, w celu rozbudzenia apetytu,

Wino czerwone – słodkie wino serwuje się zwykle z serami, natomiast czerwone i wytrawne wino dobrze komponuje się z daniami mięsnymi,

Wino różowe – to lekkie wino podawane jest zwykle z deserami.

ZOBACZ TAKŻE:

Nowy trend – wino w puszce i w kartonie!

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło grand-ascot.biuroprasowe.pl/