Grzybobranie w listopadzie. Sprawdź jakie możesz znaleźć grzyby

W poprzednim roku sezon grzybowy trwał jeszcze w listopadzie. Jak wygląda sytuacja tej jesieni? Dni i noce są coraz chłodniejsze, ale polskie lasy wciąż obfitują w grzyby. Wyprawa na grzyby do lasu to pomysł na aktywne spędzenie wolnego czasu.

Lasy Państwowe podpowiadają które miejsca wybrać, by znaleźć najwięcej grzybów, i przypominamy, w których miejscach zbieranie grzybów jest niedozwolone.

Jakie grzyby możemy znaleźć o tej porze roku? W lasach wciąż mamy szansę zebrać wiele gatunków grzybów. W listopadzie znajdziemy:

  • podgrzybki,
  • gąski,
  • kurki,
  • kanie,
  • opieńki.

Niestety czas na zbieranie borowików, maślaków i koźlarzy kończy się w październiku.

Jak zbierać i przechowywać?

Zasady prawidłowego zbierania i przechowywania grzybów:

  • Delikatnie wykręcaj grzyby, by nie uszkodzić grzybni. Odcinanie trzonu niszczy grzybnie – uniemożliwia prawidłowe rozpoznanie gatunku i wyrośnięcie na niej kolejnych grzybów. Nożyka używaj tylko do oczyszczania grzybów ze ściółki.
  • Zbieraj tylko zdrowe grzyby, tzn. takie, które nie są nadgryzione, nasączone wodą, zaczerwienione lub nadpleśniałe.
  • Zbieraj tylko grzyby, które znasz. Jeśli nie jesteś pewien co to za grzyb – zostaw go w lesie. Pozostaw także w lesie grzyby rzadkie i ginące.
  • Oszczędź grzyby duże i stare – nie są atrakcyjne kulinarnie, w lesie służą za to jako nasienniki.
  • Nie zbieraj grzybów rosnących na skraju lasu, w okolicy dróg i zakładów produkcyjnych – grzyby wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i zanieczyszczenia.
  • Zbieraj grzyby do wiklinowych koszyków lub pojemników przepuszczających powietrze. Nigdy nie korzystaj z foliowych torebek – zaparzysz grzyby i przyspieszysz ich psucie. Grzyby w foliowych torebkach mogą wydzielać szkodliwe substancje.
  • Przed wyjściem do lasu sprawdź listę grzybów podlegających ochronie – pobierzesz ją ze strony Generalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska.

Grzyby trujące

– W Polsce występuje około 200 gatunków trujących grzybów. Spożycie niektórych z nich może doprowadzić do śmierci. Dlatego zawsze zbieraj tylko te grzyby, które znasz! Dla pewności warto pokazać swoje zbiory doświadczonemu grzybiarzowi lub porównać z atlasem grzybów. Stacje sanitarno-epidemiologiczne w różnych regionach Polski oferują porady i konsultacje grzyboznawców. W poradniku Lasów Państwowych znajdziemy informację, że nie wszystkie grzyby trujące mają gorzki i piekący smak. Mitem jest również to, że wszystkie grzyby niejadalne mają pod kapeluszem blaszki, a jadalne rurki – przykładem mogą być kurki (jadalne grzyby z blaszkami) i goryczaki żółciowe (niejadalne grzyby z rurkami). Wśród grzybów najsilniej trujących wymieniane są: muchomor sromotnikowy, muchomor zielonawy, muchomor czerwony, muchomor wiosenny i muchomor jadowity – informuje Monika Zybajło z Lasów Państwowych.

Radość z grzybobrania

Jak dodaje, cieszmy się samym przebywaniem w lesie i zbierajmy wyłącznie te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne. Nie niszczmy bezmyślnie grzybów których nie znamy, zostawmy las takim jak go zastaliśmy. Pamiętajmy że las jest domem zwierząt nie ludzi. Do czystego tętniącego życiem lasu chętnie wrócimy kolejny raz, aby cieszyć się grzybobraniem.

Zaplanuj wyprawę z serwisem turystycznym Lasów Państwowych czaswlas.pl

Pobierz praktyczny przewodnik po grzybach jadalnych i trujących, dostępny TUTAJ

ZOBACZ TAKŻE:

Wybierasz się na grzyby? Koniecznie przeczytaj!

Fot. ma charakter poglądowy. Źródło lasy.gov.pl