To niepozorne warzywo ma w sobie naprawdę wielką moc

Znany jest ludzkości od pięciu tysięcy lat i niezmiennie w wielu domach zajmuje ważne miejsce. Ceniony nie tylko jako popularna przyprawa nadająca daniom wyrazistego smaku, ale także jako bogate źródło wartości odżywczych i leczniczych. Mało które warzywo może się mierzyć z małym, niepozornym „ząbkiem”, który przez wieki sprawdził się jako naturalny antybiotyk, wspomagający w walce z wieloma chorobami.

Czosnek jest bogatym źródłem witamin: C, B6, B1, B2, B3, K, kwasu pantotenowego, manganu, selenu, wapnia, fosforu, miedzi, potasu, żelaza, cynku, magnezu, kwercetyny, antocyjanów, wolnych aminokwasów (m.in. cysteiny, argininy, metioniny, treoniny) i organicznych związków siarki, z których istotną rolę odgrywa allicyna, odpowiadająca za charakterystyczny, intensywny zapach, jak i znaczną część leczniczych właściwości.

Ze względu na właściwości czosnek jest niezwykle skuteczny w zwalczaniu chorobotwórczych bakterii, grzybów, wirusów, pasożytów, czy drożdży. Zabijając patogeny wspiera układ odpornościowy i pomaga w profilaktyce antynowotworowej. Wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu we krwi, pomaga w leczeniu cukrzycy, oczyszcza wątrobę, ma wpływ na utrzymanie równowagi mikrobiologicznej jelit, opóźnia proces starzenia się komórek (poprawia funkcjonowanie mózgu) . Odpowiednio stosowany, jest pomocny przy przeziębieniach czy zapaleniu oskrzeli.

Każda okazja jest dobra, żeby przypominać o tym, w jak dużym stopniu nasze zdrowie zależy od nas samych! Aktywność fizyczna i urozmaicona, bogata w warzywa dieta to podstawa! Zachęcamy do włączenia czosnku do codziennego menu! Już jeden niewielki „ząbek” ma w sobie wielką siłę!  – podkreśla Bożena Janicka, prezes Porozumienia Pracodawców Ochrony Zdrowia.

Jak złagodzić zapach czosnku?

Czosnek charakteryzuje się intensywnym, długo utrzymującym się zapachem. Są jednak sposoby, żeby go nieco złagodzić. Najbardziej popularne i sprawdzone jest żucie natki pietruszki. Aby pozbyć się zapachu z rąk, należy je przemyć sokiem z cytryny. Dobrze też po zakończeniu krojenia czosnku umyć dłonie w zimnej wodzie, natrzeć solą, spłukać, a następnie umyć ręce wodą z mydłem.

Masło czosnkowe

Składniki: pół kostki masła (80 proc. tłuszczu), pół pęczka świeżej natki pietruszki, 3 ząbki czosnku.

Przygotowanie: masło wkładamy do miseczki, czekamy aż zmięknie. Drobno siekamy pietruszkę, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z masłem (zamiast pietruszkimożna dodać koperek albo rukolę).Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, tostów, potraw z grilla, jako dodatek do gotowanych warzyw i potraw z makaronem.

Czosnek marynowany

Składniki: pół kilograma czosnku, pół szklanki octu winnego, 2 łyżki cukru, pół łyżki soli, kilka ziaren gorczycy, pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie.

Przygotowanie: obrany czosnek sparzamy wrzątkiem i przelewamy zimną wodą. Wkładamy do słoiczków wraz z kilkoma ziarnkami gorczycy i liściem laurowym. 1 szklankę wody zagotowujemy z kilkoma ziarenkami pieprzui zielem angielskim. Dodajemy ocet winny, cukier, sól. Raz jeszcze zagotowujemy, przecedzonym płynem zalewamy czosnek. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy 15 minut. Świetny dodatek do sałatek, sosów, past, pieczywa lub jako przekąska.

ZOBACZ TAKŻE:

Większość Polaków nieprawidłowo myje ręce